Active Beauty
Kuhanje umjesto bacanje: Najbolji zero-waste recepti

Uz ove recepte možete iskoristiti i posljednje zalihe namirnica.

Kuhanje umjesto bacanje: Najbolji zero-waste recepti

Manje smeća, više života – i dobra hrana. S ovim se receptima i posljednji ostaci mogu iskoristiti – i biti ukusni.

Lazanje od povrća

Priprema: 1 sat

Sastojci za 4 porcije:

150 g zeljastog povrća (oko 10 kom.), npr. kelj, bijeli ili crveni kupus
1 crveni luk
1 režanj bijelog luka
malo biljnog ulja
50 g granulata soje (alternativa 100 g tofua ili 100 g kuhane leće)
(osušeno) začinsko bilje, npr. origano, majčina dušica, ružmarin
200 ml pasirane rajčice
crveno vino po želji
50 g suncokretovih sjemenki
150 ml vode
2 čajne žlice nutritivnog kvasca
1 čajna žlica kapara
1 čajna žlica vode kapara

Priprema:

1. Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva. U dubljem loncu zagrijati vodu s prstohvatom soli. Oštrim nožem izvaditi stabljiku iz listova zeljastog povrća. Ostaviti sa strane, kasnije će postati dio punjenja. Listove zelja ukuhati 2 minute u slanoj vodi i isprati hladnom vodom.
2. Za bolonjez: crveni i bijeli luk oguliti, nasjeckati i prepržiti na ulju u dubljoj tavi. Preostale stabljike zelja sitno nasjeckati, dodati u tavu i prepržiti.
3. Granulat soje potopiti u vodu i posušiti. Dodati u tavu, dobro prepržiti dok sve ne poprimi smeđu nijansu. Dodati pasiranu rajčicu i vino te umak kuhati oko 10 minuta.
4. Za bešamel-umak izblendati suncokretove sjemenke, vodu, nutritivni kvasac, kapar i vodu kapara. Po potrebi dodati vodu, sol i dodatno vode od kapara (za više kiselosti).
5. Namastiti tepsiju i obložiti listovima zelja te naizmjence redati slojeve bolonjeza, bešamela i dodatne listove. Završiti bešamel-umakom.
6. Peći oko 30 minuta dok se ne stvori svijetlo smeđa korica.

Tjestenina s lješnjacima i ricottom

Haselnuss-Ricotta-NudelnPriprema: 1 sat + 30 minuta hlađenja

Sastojci za 20 jastučića:

Za tijesto:
250 g brašna i malo brašna za razvijanje
100 ml vode
1 čajna žlica soli
2 jušne žlice maslinova ulja

Za punjenje:
150 g krumpira
2 jušne žlice maslinova ulja
2 grančice mente (svježe ili sušene)
½ svežnja vlasca (ili 2 vlasi mladog luka)
sol
muškatni oraščići

Za punjenje od lješnjaka:
200 g lješnjaka
800 ml vode

Po želji: krušne mrvice

Priprema:

1. Lješnjake upržiti u tavi bez masti dok ne počnu mirisati. Potom izblendati s 800 ml vode pa procijediti kroz vrećicu za orašaste plodove. Nastalo mlijeko uliti u staklenu bocu i povremeno piti. Preostale lješnjake za punjenje staviti u zdjelu i ostaviti sa strane.
2. Za tijesto pomiješati brašno i sol. Po sredini napraviti rupu i dodati ulje i vodu. Vilicom umutiti tekućinu s brašnom. Radnu ploču posuti brašnom, na to izliti smjesu i mijesiti jednu minutu dok tijesto ne postane ravno. Po potrebi dodavati vode u kapima ili malo brašna. Ostaviti u hladnjaku oko 30 minuta u zatvorenoj posudi.
3. Začinsko bilje sitno nasjeckati, tučkom izdrobiti mentu. Skuhati krumpir, oguliti i usitniti u preši za krumpir te ga pomiješati sa 70 g ostataka lješnjaka i začinskim biljem te dodati sol i muškatne oraščiće.
4. Komad tijesta veličine marelice izravnati tako da bude što tanji. Pomoću čaše napraviti krugove.
5. Punjenje oblikovati u male kuglice i staviti u krugove od tijesta. Rubove krugova poškropiti vodom i preklopiti tako da se dobije polumjesec. Višak zraka istisnuti i rubove spojiti (zatvoriti) vilicom (poput raviola).
6. Zagrijati lonac s posoljenom vodom i punjeno tijesto kuhati na laganoj vatri oko 4 minute. U drugom loncu zagrijati ulje, punjeno tijesto izvaditi iz vode i staviti u lonac sa zagrijanim uljem. Po želji posuti krušnim mrvicama. Uz to jelo odgovara zelena salata.

Veganski sir od cvjetače

Priprema: 20 minuta

Karfiol-Käse RezeptSastojci:

100 g suncokretovih sjemenki
1 mrkva
180 g cvjetače (1/2 – 1/3 glavice)
1 prstohvat kajenskog papra
malo octa (alternativa limunov sok)
4 čajne žlice nutritivnog kvasca
½ čajne žlice kurkume
2 čajne žlice mljevene paprike
1 čajna žlica senfa
1 čajna žlica soli

Za 20 brusketa:
½ bageta / bijelog kruha od prethodnog dana
5 jušnih žlica maslinova ulja
2 čajne žlice sušenog začinskog bilja ili začina

Priprema:

1. Za sir u toploj vodi potopiti suncokretove sjemenke.
2. Mrkvu i cvjetaču nasjeckati u komade jednake veličine i kuhati u slanoj vodi. Procijediti i ostaviti da se ohladi. Također procijediti sjemenke i s povrćem i ostalim sastojcima izblendati. Po potrebi dodati ocat (za više kiselosti), sol i papar (za više ljutine).
3. Za bruskete zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva. Kruh nasjeći na tanke kriške. Pomiješati ulje i začine te smjesom premazati kriške.
4. Rasporediti po tepsiji i peći u pećnici oko 4 – 5 minuta dok kriške ne postanu hrskave i zlatne boje. Gotove bruskete mogu se držati tjednima u zatvorenoj posudi.