Menu

Kuhajte drugačije s Nastasjom

„Vjerujem da svi koji to žele mogu kuhati i jesti drugačije, osvještenije".

Home » Užitak » Kuhajte drugačije s Nastasjom - 02.2021

Nastasja Chiara Petrić, mnogima poznata kao autorica bloga Chiarin Tanjurić na Facebooku i Instagramu, ove je veljače u suradnji s dm-om izdala kuharicu „Kuhaj drugačije“. Razgovarali smo s njom o tome kako je izgledao proces pripreme kuharice, a otkrila nam je i koji je najsigurniji put do uravnotežene i osviještene prehrane. Svoju dm kuharicu „Kuhaj drugačije“ možete preuzeti u najbližem dm-u ako kupite proizvode osviještene prehrane, osobne higijene, prirodne kozmetike ili pak održive proizvode za domaćinstvo u iznosu iznad 200 kuna.

 

Kako je tekao proces pripreme kuharice?

Obzirom na to da sam fotografije za kuharicu radila sa svojom prijateljicom Matejkom Bučom koja mi je ujedno i susjeda, nas dvije smo iskoristile ovu priliku da se družimo uz hranu skupa s djecom kreirajući ovaj fantastičan projekt. Naravno da nam nije uvijek bilo najlakše budući da su djeca zahtijevala svoje, ali uživale smo kreirajući nešto što je, vjerujem, rezultiralo time da sada puno ljudi može doći do kuharice koja ima 50 šarenih, ukusnih i drugačijih recepata za svakodnevna jela.

 

Jesi li pripremala nove recepte ili možda usavršavala postojeće?

Većina recepata je nova, a ima i već postojećih recepata koje sam nadogradila i prilagodila široj publici. Iako su mi dječja jela uvijek neiscrpna inspiracija, htjela sam da kuharica bude baš za svakoga, pa su u njoj i obiteljski recepti i oni za gurmane, a pogotovo za one koji vode osvješteniji život.

 

Možeš li izdvojiti recept koji ti je najdraži? Zašto ti je baš taj poseban?

Najdraža mi je čokoladna torta od tikvica s kremom od kokosovog mlijeka koju ja interno zovem Torta Gaia po svojoj starijoj kćeri. Recept je voljen i prihvaćen od strane mnogo ljudi, a za kuharicu sam ju nadogradila i vjerujem da će se mnogima sviđati nova verzija.

 

Koja jela iz kuharice bi posebno preporučila za pripremu za djecu?

Upravo zato što i inače promičem zajedničko objedovanje, pogotovo obiteljsko, ne mogu reći da više kreiram baš striktno dječja jela. Sve što radim kuham za sve nas i potičem svoju publiku da rade isto. Pa se tako većina recepata u kuharici bez problema mogu pripremiti za djecu.

 

Kad smo kod djece, što je po tvom iskustvu najčešća greška koju roditelji rade kada je u pitanju prehrana djece?

Ima ih dosta, što svjesnih što nesvjesnih, ali nekako općenito mislim da je problem što si roditelji daju prevelik zadatak kad je hranjenje djece u pitanju. Opterećuju se hranom do te mjere da idu u ekstreme i čak stvaraju strah od određene hrane. Definitivno potičem sve da više znaju o hrani, o proizvodima koje kupuju, da obavezno čitaju deklaraciju, pokušaju saznati podrijetlo hrane, da osviješteno jedu, ali ne do te mjere da se sve vrti oko hrane, a život paralelno prolazi. Naravno da je uvijek u prednosti svježa i sezonska hrana, provjerene namirnice, ali djetetu dati keks i sladoled nije zlo već dio prehrane. Naručiti povremeno dostavu nije znak neuspjeha, već davanje mogućnosti samome sebi da predahneš od svakodnevnih obaveza. Roditelji su se pogubili, a ja sam tu da ih malo vratim na pravi put.

 

Kad bi morala odabrati samo tri namirnice ili sastojka koje bi ponijela na pusti otok, koje bi odabrala?

Ghee maslac ili maslinovo ulje kao glavnu masnoću s kojom bih kuhala i davala okus hrani, a dužeg je roka trajanja, zatim brašno da uvijek imam nešto s čime bih radila kruh, tjesteninu i druga jela, i zadnje jednu kokoš 😂 Živu naravno! Da mi može nesti jaja hehe. Ovo sve vrijedi pod uvjetom da na otoku ima pitke vode i da bih od morske vode mogla doći do soli kako bih začinila hranu 😂

 

Pri čemu posebno paziš kada biraš sastojke za pripremu jela?

Uvijek pročitam deklaracije hrane i proizvoda koje kupujem u dućanu u, jer su nerijetko lošeg sastava, pa ako nemam potrebe za takvom hranom, preskočim ju. Ovo smatram iznimno bitnim jer ništa nije garancija da je proizvod odličan, pogotovo po cijeni ili marketingu. Znala sam kupovati duplo jeftinije diskontne proizvode s puno boljim sastavom od onih koji su popularni. Jako mi je bitna kvaliteta, a za nju se treba malo više potruditi da ju nađemo.

 

Što te najviše veseli kad je kuhanje u pitanju? Sam proces stvaranja i igranja u kuhinji ili reakcije i uživanje u jelima koje si pripremila?

Volim kuhati jer volim hranu. Volim sve što je povezano s njom i gastronomijom. Za nas je to život, posao, ljubav i najveća strast i ne možemo zamisliti da išta drugo radimo. Ali najviše od svega volim na koji način hrana povezuje ljude. I to je vjerojatno najteža stvar koja mi je pala u vrijeme pandemije što se više nismo mogli družiti s drugim ljudima dok zajedno kuhamo, jedemo i idemo u restorane.

 

Vjeruješ li da svi mogu kuhati i jesti drugačije, osvještenije?

Vjerujem da mogu svi koji to žele. Nije neka filozofija. Dok god ti ne klikne ili te zdravlje na to natjera, ne može se važnost prehrane objasniti onome koga to ne zanima. Samo sam u nadi da će ljudi što prije shvatiti koliko je ona važna i koju odgovornost imamo to znanje prenijeti na svoju djecu.

 

Koji je po tebi prvi korak na putu prema osvještenijoj prehrani? 

Iskoristiti pozitivnu stranu društvenih mreža. Znači onu koja informira, a ne servira. Onu koja istražuje, a ne propagira. Osvijestiti se treba o sebi, a ne samo o prehrani. O tome na koji način konzumiramo informacije oko nas, a ne samo hranu. Jednostavno, taj put nije lak i nije preko noći. Ali odluku treba napraviti osoba, jer društvo samo po sebi neće. Život je užurban, a takva je i hrana. Tako da, kome god je važno on će na jednak način htjeti saznati o hrani oko sebe isto kao što to i ja svakodnevno radim koja već imam puno znanja. I nemojte se ustručavati pitati. Nitko ne zna sve, vjerujem da je već pola znanja imati interes i pitati onoga koji zna malo više. Ili puno više 😉

 

 

Recepte te savjete koje je Nastasja pripremila u suradnji s dm-om možete pronaći u dm kuharici „Kuhaj drugačije“, a odabrane recepte možete potražiti na dm-ovoj internetskoj stranici te na Facebooku, Instagramu i YouTubeu.

Prema gore
OKViše informacija