Menu

Kreme za sunčanje s dodatnim učinkom

Čista UV zaštita stvar je prošlosti.

Home » Ljepota » Njega » Kreme za sunčanje s dodatnim učinkom - 08.2019

Krema za sunčanje prije svega treba kožu štititi od UV zraka. Ako uz to još osvježava kožu ili štiti od utjecaja okoliša, sigurno se nećete zaboraviti namazati.

Glatka stvar

Upravo oni koji se opuštaju uz bazen i uživaju u ljetu ne brinu o novim borama na čelu. Nažalost, one mogu nastati upravo zbog Sunca. Kako UV-A zrake prodiru u dermis, one mogu oštetiti njihovu strukturu; stoga su djelomično odgovorni za svjetlošću izazvano starenje kože.

Da biste se zaštitili, nemojte nanositi zaštitu od Sunca samo u ljetnim mjesecima, nego i tijekom cijele godine. Jer UV-A zrake udaraju u kožu čak i kada je oblačno i kroz prozore. Stoga, uvijek stavite kremu za sunčanje pod šminku ili barem nanosite kreme i proizvode za lice s integriranim zaštitnim faktorom. Krema za sunčanje koja se svakodnevno nanosi štiti kožu od bora mnogo učinkovitije od mnogih proizvoda protiv bora.

Idealna je kombinacija krema za sunčanje koja djeluje i kao sredstvo protiv starenja. S komplementarnim sastojcima kao što su hijaluron ili Q10, koža je zbrinuta i podstavljena dok je zaštićena od Sunca.

Zaštita od nečistoća

I fini prah, ispušni plinovi i slično ostavljaju svoj trag na koži. Osobito su pogođene osobe koje već imaju osjetljivu kožu ili čiji je imunološki sustav oslabljen. Koža različito reagira na različita opterećenja okoliša. Odmah se mogu pojaviti akne, crvenilo ili iritacija. Ako je koža izložena dugotrajnim štetnim učincima, može se pospješiti čak i stvaranje bora i poremećaji pigmentacije.

Neke su čestice tako male da ne samo da prianjaju na kožu, već i prodiru u nju i, između ostalog, mogu ubrzati razgradnju učvršćujućeg kolagena.
Zaštitu osiguravaju tzv. proizvodi protiv zagađenja. Oni bi trebali zaštititi kožu od utjecaja okoline, kao što je krema, ili ih osloboditi, na primjer u obliku maske za lice. Piling jednom ili dva puta tjedno dodatno čisti kožu.

Budući da se štete kože uzrokovane svjetlošću mogu pogoršati finom prašinom, posebno se za lice nudi se krema za sunčanje s učinkom protiv zagađenja. Ako ju svakodnevno nanosite, kožu možete zaštititi od stresova svakodnevnog života.

Brzo tamnjenje

Ponekad ljetni ten ne može stići dovoljno brzo. Osobito nestrpljivi ljudi pribjegavaju sredstvima za samotamnjenje (više na stranici 30), a ostatak se oslanja na sastojke u kremi za sunčanje koji potiču tamnjenje. Neki proizvodi sadrže aktivni sastojak melitan, koji povećava proizvodnju vlastitih pigmenata tijela – melanina – koji aktivira i podržava prirodno tamnjenje. Međutim, važno je obratiti pozornost na zaštitni faktor proizvoda i prilagoditi duljinu sunčanja.

Čista priroda

Zaštita od Sunca funkcionira i s prirodnom kozmetikom. Ovu mineralnu zaštitu od Sunca u pravilu dobro podnose svi tipovi kože i stoga je pogodna i za osobe s osjetljivom kožom. Prirodni kozmetički proizvodi osim toga ne sadrže sintetičke dodatke i nisu im potrebni kemijski filtri za zaštitu od svjetlosti. Mnogi prirodni proizvodi za zaštitu od Sunca sadrže i vrijedna prirodna ulja koja njeguju i štite kožu od gubitka vlage. Dodatni plus, posebice za nestrpljive ili poduzetne mališane, je da mineralno sredstvo za zaštitu od Sunca razvija svoj učinak odmah nakon nanošenja kreme.
Sintetički filteri za zaštitu od Sunca povezuju se s masnoćom kože i upijaju UV zračenje kako bi ga ublažili. Prirodni filtri bez kemije, međutim, rade čisto fizički. Fino usitnjeni mineralni pigmenti pokrivaju kožu kao zaštitni film i reflektiraju zračenje sadržano u sunčevom svjetlu kao ogledalo. Budući da pigmenti ne prodiru u kožu, već se samo talože, koža izgleda bjelje. Međutim, svatko tko pravilno utrlja i umasira mineralnu kremu za sunčanje i dalje će biti zadovoljan optičkim rezultatom.

Cool na bazenu

Ako cijeli dan provedete na bazenu ili na moru, s vremenom može postati prilično vruće. Osim neugodnog znojenja, previše je topline i Sunca loše za tijelo. Postoji rizik od dobivanja sunčanice. Da biste to spriječili, izbjegavajte snažno podnevno Sunce i uvijek nosite šešir. Ako je moguće, također se morate suzdržavati hladnih napitaka i jakih obroka, jer oni samo naprežu tijelo. Iako skok u hladnu vodu može djelovati primamljivo, zagrijano tijelo u kombinaciji s ledenom temperaturom vode može dovesti do kolapsa cirkulacije. Bolje je s vremena na vrijeme i opet rabiti kremu za sunčanje s učinkom hlađenja, jer time osvježenje dolazi automatski s potrebnim dodatnim nanošenjem kreme. Za dodatnu svježinu, sprej se kratko sprema u hladnjak prije sunčanja.

Bez mrlja

Pigmentirana mjesta uzrokovana su prekomjernom proizvodnjom melanina, pigmenta koji daje boju koži, kosi i očima te kožu štiti od štetnog UV zračenja. Sunčeva svjetlost i predispozicija utječu na proizvodnju. Ali i hormoni, kao što su tijekom trudnoće ili uzimanja pilule, proces starenja i oštećenja kože mogu biti uzroci prekomjerne proizvodnje.

Pigmentirana mjesta, koja se nazivaju i hiperpigmentacija, pojavljuju se u različitim oblicima, veličinama i bojama, ali osobito na mjestima koja su često izložena Suncu, kao što su lice i ruke. Najbolji je način da spriječite mrlje nanošenje zaštitnog faktora tijekom cijele godine.

Ako ih se želite riješiti, možete upotrebljavati proizvode za posvjetljivanje ili proći kemijski piling ili laserski tretman ako nema poboljšanja, ali se trebate konzultirati s dermatologom.

Prema gore
OKViše informacija