Menu

Ekološka njega tijela: ovako se štiti okoliš

Smanjiti ambalažni otpad proizvoda za njegu tijela bez žrtvovanja praktičnosti? Može se.

Home » Život » Održivost » Ekološka njega tijela: ovako se štiti okoliš - 09.2019

Sprječavanje nakupljanja otpadne ambalaže, reciklaža predmeta, borba protiv plastike. Što pri kupnji namirnica i prehrani sve više uzima mah u svakodnevici, dobiva sve više pristaša i kod proizvoda za njegu tijela. U međuvremenu brojne alternative štede ambalažu, prije svega plastiku, ne ugrožavajući osobni ritual ljepote.

Put do kupaonice koji je ekološki prihvatljiv može se u početku činiti pomalo trnovitim, ali u stvarnosti se mala podešavanja mogu lako napraviti korak po korak. Održivost ne znači potpuno promijeniti sve iz jednog dana u drugi i izbaciti stvari koje se još uvijek mogu upotrebljavati. Jer ništa nije održivije od uporabe postojećih resursa. Stoga se prvo istraži cijela kupaonica i sve dijeli u kategorije. Sve što se definitivno neće iskoristiti daje se prijateljima ili dobrotvornim ustanovama – umjesto da se praši u kupaonici. Nakon što iskoristite ostatak preostalih proizvoda, možete ih zamijeniti održivim alternativama.

Iz ormara sa zalihom

Umjesto da kupujete gotove losione ili pilinge za tijelo, jednostavno ih napravite sami. Za osjetljivu kožu rabe se čista biljna ulja poput maslinovog ulja (na primjer marke dmBio) koja se mogu upotrebljavati i u kuhinji. Umjesto kupljenog pilinga pomiješajte grubu morsku sol (ili, ako vam se više sviđa, šećer) s maslinovim uljem, sve dok se ne stvori pasta kojom ćete utrljati cijelo tijelo.

Čisti zubi zahvaljujući bambusu

Ako želite smanjiti količinu plastike u kupaonici, jednostavno vam je potrebna četkica od bambusa. Njezina se ručka, naime, za razliku od rođaka od plastike, može jednostavno odložiti u organski otpad.

U pravilu bez smeća

Svakog mjeseca skupi se puno otpada. Prvi korak protiv toga održivi su proizvodi higijenskih proizvoda od organskog pamuka. Korak dalje ide uz menstrualnu čašicu za višekratnu upotrebu. Redovito očišćene možete ih upotrebljavati godinama.

Čvrsto umjesto tekuće

Tekući sapun, gel za tuširanje, šampon – svi ti proizvodi obično se kupuju u plastičnoj ambalaži. Ako ih zamijenite čvrstom alternativom, možete uštedjeti plastični otpad. Često su čvrste varijante još produktivnije i samim tim jeftinije. Sapun za kosu i sl. obično se prodaju u ekološki prihvatljivoj jednostavnoj papirnoj ambalaži.

Briši i ukloni

Nakon svakodnevnog čišćenja lica, osim pamučnih vata i krpa za čišćenje, potrebno je odložiti i ambalažu micelarne vode i sličnog. Posebni jastučići od mikrofibre uklanjaju šminku sasvim jednostavno: samo vodom, bez sredstava za čišćenje. Nakon što iskoristite obje strane, operete ih u perilici rublja i možete ih upotrebljavati više mjeseci.

Drži i drži i drži i …

Ako želite dulje uživati u rašpici a nokte, oslonit ćete se na staklenu rašpicu. Površina brušenja vrlo je izdržljiva i praktički se ne može istrošiti. Nakon uporabe možete ju očistiti vodom ili poslije višestruke uporabe dezinficirati bez da će izgubiti kvalitetu.

Prema gore
OKViše informacija