Menu

Kako pravilno pripremiti kožu za sunce

Dermatolog Udo Längle objašnjava kako pravilno pripremiti kožu za sunce.

Home » Zdravlje » Kako pravilno pripremiti kožu za sunce - 05.2019

Kada se preporučuje početi s pripremom kože za sunce?

Neželjeno „gorenje“ kože uglavnom izazivaju UV-B zrake sunca, dok su UV-A zrake odgovorne za starenje kože i promjene u dubljim slojevima kože jer tu napadaju kolagen i elastična vlakna. Koliko su jake UV zrake ovisi o godišnjem dobu i dobu dana, ali i o rasprostranjenosti i visinskom položaju. UV-A zrake prodiru i kroz staklo prozora (primjerice na poslu ili pri vožnji u automobilu). Stoga se preporučuje da se tijekom cijele godine primjenjuju zaštitni proizvodi jer koža, na žalost, ništa ne zaboravlja.

Koliko je djelotvorna zaštita od sunca iz unutrašnjosti?

Uvijek se govori o tome kako se koža može zaštititi od opeklina tako što se uzimaju određeni dodatci prehrani. To i nije tako točno – takva učinkovita zaštita, na žalost, još uvijek ne postoji. Ipak, pretpostavlja se da su ljudi koji unose važne hranjive tvari manje podložni štetnim utjecajima UV zraka. Tako su vitamini, antioksidansi i minerali važna potpora koži s obzirom na to da jačaju prirodni imunitet kože. Unos antioksidansa poput betakarotena ili likopina ipak ne štiti kožu od opeklina.

Frau die ihre Wäsche im Garten aufhängt

Koliko su dobri posjeti solariju kako bi se koža potamnila i time pripremila za sunce?

Dokazano je da su solariji kancerogeni pa su u mnogim zemljama dopušteni tek od 18. godine. Sprave u solarijima koriste se uglavnom A zrakama. Od toga koža potamni, ali po visokoj cijeni. Dokazano je da UV-A zrake dovode do kroničnih oštećenja kože, prijevremenog starenja kože i pojačanog stvaranja bora. Tako potamnjena koža nije dovoljna zaštita od mogućih opeklina. „Zdravo tamnjenje“ izazvano UV zrakama ne postoji. Primjena proizvoda za samotamnjenje bezopasna je i kozmetički bolja mogućnost od tamnjenja izazvanog UV zrakama, ali kožu ne štiti od opeklina.

Odgovorio dr. Udo Längle, stručnjak za dermatologiju i venerologiju u Dornbrinu.

 

Prema gore
OKViše informacija