Menu

Kako obuzdati hrkanje

Tko hrče, drugima možda krade san.

Home » Zdravlje » Kako obuzdati hrkanje - 07.2019

Tko hrče, drugima možda krade san. A ne hrču samo muškarci. No problem se može riješiti s obiju strana kreveta.

Kod nekih zvuči kao tiho zviždanje, kod drugih kao glasno pucketanje. Neki stenju, mnogi roktati, neki hropću, a dosta ih postiže razinu decibela kao TV pri sobnoj razini zvuka. I gotovo svatko time dosađuje osobi koja leži u krevetu pokraj njih. Prema istraživanjima, svaka je druga odrasla osoba hrkač. Muškarci su u vodstvu, iako kliše „muškarac pili, žena se budi“ nije istinit u svim dobnim skupinama. Prema studiji Kraljevske nacionalne bolnice za uho, grlo, nos u Londonu, mlade žene u dobi od 25 do 34 godine čak češće hrču od svojih muških vršnjaka. Od ispitanih sudionica, 34 posto je ispuštalo snažne zvukove pri spavanju, u usporedbi s 31 posto muškaraca iste dobi. Razlog za iznenađujući rezultat mogao bi biti, prema istraživačima, sve veći broj ljudi s prekomjernom težinom, a konzumacija alkohola također igra ulogu.

Iz Engleske dolazi i anketa zaklade British Lung Foundation, koja ispituje kako hrkanje partnera u krevetu utječe na vlastiti san. Rezultat: 41 posto žena i 24 posto muškaraca osjeća se uznemireno zbog noćne buke i oko 70 posto onih koji su pogođeni time gube čak najmanje 1,5 sati sna po noći. Kod oko trećine parova zbog hrkanja dolazi do preseljenja tijekom noći, primjerice: pilana se protjeran na kauč u dnevnoj sobi ili u ležaj za goste, ili iritirana žrtva sama bježi u izgnanstvo.

Hrkači ne samo da pripremaju drugima besane noći, već često imaju problema sa samim sobom. Mnogi od njih ne osjećaju se odmorno sljedećeg jutra i bezvoljno se vuku kroz dan. Osim toga, postoji povećana osjetljivost na kardiovaskularne bolesti i moždane udare. Razlog tome ograničeni je protok zraka tijekom hrkanja. Privremeni nedostatak kisika u krvi može oštetiti krvne žile.

Još je jedna zastrašujuća popratna pojava hrkanja apneja u snu, koja pogađa oko 10 % muškaraca i 5 % žena, i manifestira se u kratkim pauzama u disanju. Dnevni umor, pritisak u glavi, suhoća u ustima, povećano noćno znojenje, kao i žgaravica, visoki krvni tlak ili srčane aritmije mogu biti znakovi toga. U slučaju sumnje, laboratorij za spavanje može postaviti točnu dijagnozu.

Couple asleep embracing

Zašto hrčemo?

Ali što zapravo uzrokuje hrkanje? „Kod oko 20 posto bolesnika, lukovi mekog nepca i uvula spuštaju se prema jeziku”, objašnjava dr. Hartmut Grüger, glavni liječnik klinike za medicinu spavanja Grand Arc u Düsseldorfu na Apothekenumschau.de. „Kod otprilike 30 posto hrkača jezik koji kliže unazad ometa dišni put.” Kod preostalih 50 posto, mjesto smetnje nije jasan.

„Često je neispravno disanje kroz nos uzrok primarnog hrkanja“, piše dr. Med. Robert Pavelka, specijalist za bolesti ORL u Wiener Neustadtu, u medicinskom časopisu „Jatros“. Kod 40 posto hrkača stoga je opcija operacija nosa. U drugim slučajevima, intervencije na mekom nepcu, na zidovima ždrijela, na bazi jezika ili na epiglotisu mogu uzrokovati promjenu.

Ali čak i jednostavniji lijekovi mogu poboljšati kvalitetu sna na obje strane kreveta, kao što je liječenje kroničnog sinusitisa ili alergije koja izaziva kihanje.

Dijeta također može utjecati na ponašanje hrkanja. Izbjegavajte obilne obroke u večernjim satima, jer ako su želudac i crijeva jako napunjeni, pluća se pomiču i smanjuje se povlačenje gornjih dišnih putova. Osim toga povećavaju pretilost, što opet povećava tendenciju prekida disanja.

Ako ste skloni spavati u ležećem položaju – tipičan položaj za hrkanje – možete se spriječiti od prebacivanja u taj položaj s pomoću jastuka za bočno spavanje ili majica s ušivenim valjcima na leđima. Idealno, glava je položena ravno tako da brada nije naslonjena prema prsima, a cijeli madrac je nagnut za oko 10 posto, tako da su noge nešto niže od ostatka tijela. Osim toga treba izbjegavati nikotin, alkohol, umirujuće lijekove i previše tekućine prije spavanja.

Woman lying awake next to sleeping husband

Ako je potrebno: stavite slušalice

A ako ništa ne pomogne, barem će žrtvi hrkanja pomoći čepići za uši, dobre slušalice i spoznaja da bi moglo biti još gore: Šveđanin Kare Walkert, najglasniji hrkač na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, doveo je hrkanje do 93 decibela. To je jednako kamionu koji juri po autocesti. A u usporedbi s tim zviždanja, pucketanje, uzdisanja, roktanje i puhanje zvuče gotovo poput glazbe.

Prema gore
OKViše informacija