Menu

Kako ćemo se njegovati

Šest trendova u području njege.

Home » Ljepota » Kako ćemo se njegovati - 09.2016

Donosimo šest trendova u području njege kojima ćemo se posvetiti ove jeseni.

Nove aktivne tvari, primjene, nove spoznaje… sve nam to u području njege donosi ova jesen. U sklopu pojma layering doznat ćemo kako se i kojim redoslijedom nanose proizvodi, ali i koje proizvode odlikuje svojstvo visoke učinkovitosti. Povećana će se važnost pridavati obilnoj hidrataciji, što se podudara s popularnošću već proslavljene hijaluronske kiseline. Budući da se sve više ljudi žali na to da ne podnosi kozmetičke proizvode, trend clean cosmetics ima dobre izglede za zauzimanjem vodećeg položaja u svijetu kozmetike. Navike u primjeni kozmetike mijenjaju se posljedično, u skladu s promjenama ukupnog pogleda na život. To se vidi u porastu udjela prirodne kozmetike na tržištu, ali još jasnije u proširenju ponude kozmetičkih proizvoda za vegane. Ovom prilikom pojasnit ćemo pojmove, dati neke korisne savjete i usmjeriti pogled prema budućnosti.

schoenheit-pflege01-2-ab_2016-07

1. Hijaluron

Hijaluron, odnosno hijaluronska kiselina u kozmetičkoj branši s pravom se naziva novim vunderkindom. Pokazala je zapanjujuće odlike koje su otkrivene već 1980-ih godina, ali se tek sada široko primjenjuju. Hijaluronska kiselina aktivna je tvar koja je sastavni dio našeg organizma. Nalazi se u cijelome tijelu, a više od 50 posto njezine ukupne količine nalazi se u koži, odnosno u međustaničnim prostorima. Posebno je odlikuje sposobnost vezivanja vode, točnije, i do šest litara po gramu hijaluronske kiseline. Tako ispunjava kožu, učvršćuje kolagenska i elastična vlakna te štiti od štetnog utjecaja slobodnih radikala. Zato nas ne treba ni čuditi što je u međuvremenu postala sastavni dio gotovo svih proizvoda protiv starenja. Prirodni efekt punjenja nije dugotrajan kako mnogi misle. Već od 25. godine skladišta se polako počinju prazniti da bi od 40. godine bila gotovo potpuno iskorištena. Koža može skladištiti manje tekućine što se odražava na prvim borama. Upravo to je znak da je došlo vrijeme da joj pružimo unos hijalurona izvana. No ovaj izvor hidratacije ne koristi se samo u njezi protiv starenja kože, nego je našao svoju primjenu i među proizvodima za čišćenje, kozmetičkim proizvodima za oči te proizvodima za njegu tijela. Sa sigurnošću možemo reći kako se za intenzivno djelovanje preporučuju koncentrati hijalurona u obliku seruma i ampula

Kompleksno. Aqua 24h kremasti gel 50 ml od alverde. Njega i hidratacija za 24h.
Booster. Beauty Effect Hyaluron Booster serum za njegu s hijaluronskom kiselinom i ekstraktom galange, osvježava kožu i čini je mekom.

Preporuka: ako ujutro i navečer u kožu umasirate po dvije kapi što čišće hijaluronske kiseline, vaša koža postat će sjajna i zategnuta.

2. Layering

Layering je dosad bio pojam koji smo poznavali u kontekstu mode. Slojevito slaganje različitih odjevnih komada činilo je savršenu odjevnu cjelinu. No što taj pojam znači u okvirima njege? Različiti proizvodi za njegu kombiniraju se tako da se optimalno dopunjuju na razini sastojaka i djelovanja, a u najboljem slučaju čak mogu međusobno pojačati djelovanje. Važno je postupno i brižno nanositi proizvod po proizvod, a prije svakog sljedećeg koraka u njezi treba napraviti stanku. Tako bi bilo kontraproduktivno nanositi bogate kreme prije seruma ili blagih losiona jer koža u tom slučaju ne bi bila u mogućnosti upijati aktivne tvari. Nužno je pronaći ravnotežu između pojedinačnih sastojaka pri čemu nije bitno koristiti proizvode samo jedne linije, premda jesu bolje usklađeni jedni s drugima.

Njega oko očiju. Balea Ultra Sensitive Q10 uklanja sitne bore oko očiju.
Ampule. Balea ampule s ekstraktom zelenog čaja savršena njega u samo 7 dana.

3. Kozmetika za vegane

Veganstvo označava pogled na život i prehranu  koji u svojoj biti nalaže odricanje od proizvoda životinjskog podrijetla. Pritom nije isključena ni prirodna kozmetika. Treba imati na umu da prirodna kozmetika nije automatski i prikladna za vegane, premda se zaštita životinja ubraja u njezina osnovna načela. I proizvodi prirodne kozmetike sadrže sastojke životinjskog podrijetla poput meda, matične mliječi, vunske masti, ekstrakata kavijara, ulja nerca, prirodnog keratina, karmina biljnih uši ili pčelinjeg voska. Loj, maslo ili mast iz kostiju mogu se, na primjer, naći u sapunima. Pasta za zube se nekada proizvodi od brašna kostiju, dok se šamponi oplemenjuju uljem nerca. Izvor prirodnog keratina koji kosi daje sjaj, mogu biti: rogovi, kopita, perje ili dlake. Ako ste se opredijelili isključivo za kozmetiku koja je prikladna za vegane, onda imate širok izbor proizvoda na raspolaganju, no imajte na umu da mogu sadržavati sintetički dobivene sastojke. Da biste izbjegli dvojbe oko popisa sastojaka, dovoljno je samo provjeriti sadrže li proizvodi pečat koji potvrđuje da je namijenjeno za vegane. Na svakom kontroliranom proizvodu takav ćete pečat lako pronaći.

Wellness. Prekrasan miris limete i avokada losion za tijelo od alverde
Za nju i njega. CL deo kristal neutralnog mirisa.

4. Clean cosmetics

Pojam clean cosmetics podrazumijeva općenito kozmetičke proizvode koji ne sadrže kritične sastojke. U SAD-u se taj trend naziva safe cosmetics, a riječ je o trendu koji je prije svega usmjeren prema onima koji imaju problema s podnošenjem kozmetičkih proizvoda. A što to točno znači? Potrebno je odmah izbjeći sve nesporazume i reći da kozmetika obuhvaćena pojmom clean cosmetics nema veze s prirodnom kozmetikom. Naravno da postoje određene dodirne točke s takvom vrstom proizvoda jer u protivnom bi bila riječ o samostalnoj, novoj grupi kozmetičkih proizvoda. I konvencionalne formulacije sve češće koriste opis „čistih“ sastojaka. To znači u ovom konkretnom slučaju da kozmetički proizvodi ne sadrže sintetičke konzervanse kao što su: parabeni, silikoni na bazi nafte poput parafina, alkohol i sintetički mirisi. Navedene tvari smatraju se kritičnima, a njihovo djelovanje nedovoljno poznatim. Kozmetika obuhvaćena pojmom clean cosmetics naprotiv, sadrži kemijske konzervanse koje koža dobro podnosi i na koje gotovo da nitko ne može imati alergijsku reakciju. Neki drugi proizvodi možda ne sadrže vodu zbog koje bi mogli sadržavati klice iz tla. Ovdje se važnost pridaje i sterilnim zatvaračima te osobito higijenskim spremnicima s pumpom koji onemogućuju onečišćenje proizvoda bakterijama. Ova vrsta kozmetike savršena je za ljude koji ograničeno podnose i prirodnu kozmetiku.

Nježno. Gel za tuširanje za osjetljivu kožu od Balea
Smilje. Olival micelarna otopina nježno ukljanja svu nečistoću i šminku sa lica.

5. Proizvodi široke izvedbe

U području kozmetike postoji čitav niz proizvoda koji se ubrajaju među proizvode široke izvedbe, a riječ je o takvima koji uz područje primjene koje pokrivaju, dodatno ispunjavaju i druge zadatke. Klasičan primjer za to su proizvodi  2 u 1 ili 5 u 1. Oni tako, na primjer, mogu njegovati, štititi, kožu opskrbljivati dodatnom energijom, a pritom i poticati obnovu stanica. Riječ je o proizvodima s dodatnom vrijednošću kojima značaj sve više raste. U proizvode široke izvedbe ubrajaju se i oni koji nude veliku korist svojim potrošačima, a mogu biti obogaćeni posebnim inovacijama. Pružaju osjećaj luksuza kao što su: proizvodi s ekstraktom kavijara ili prašinom od pravog zlata. No tu spadaju i anticelulitni proizvodi koji imaju dodatna svojstva da utječu na oblikovanje tijela i potiču mršavljenje.

Noćni rad. Osvježite svoju kožu noću sa noćnom kremom marke ulola.
Za tijelo. Dove za savršeno nježnu kožu na dodir.

6.Glina

Još jedan trend u kozmetici su proizvodi koji sadrže glinu. Iako je efekt čišćenja gline već dugo poznat trenutno doživljava svoj povratak na scenu na svim kozmetičkim razinama. Glina je prirodni materijal i postoji već gotovo 100 milijuna godina. Prisutna je uglavnom u Europi, Australiji i Americi. Ovaj mineral djeluje poput spužve: posjeduje šupljine koje upijaju vodu i materijale koji se ne mogu razgraditi u vodi, kao što su masnoća i naslage, i veže ih. Glina se često koristi u kozmetičkim proizvodima namijenjenim za osjetljivu i nečistu kožu. Zahvaljujući efektu spužve, glina može vezati masnoću ili sjaj i tako omogućiti čišći izgled kože. Također i u kozmetičkim proizvodima za kosu može postići mala čuda, posebno kod masne površine tjemena.

Koji je vaš izbor: normalna ili veganska kozmetika?

Normalna kozmetika

ili

Veganska kozmetika
Prema gore
OKViše informacija