Active Beauty
Jedan recept, mnoge varijacije

Kuhati za djecu može biti izazov. Rješenje?

Jedan recept, mnoge varijacije

Kuhati za djecu može biti izazov. Rješenje? Napraviti pileće medaljone i mini quiche od kruha u nekoliko varijanti! Maleni pritom mogu pomoći.

Mini quiche od kruha

Sastojci:

Za osnovni recept (12 malih porcija):

12 kriški integralnog tosta
40 g mekog maslaca
6 jaja
250 ml mlijeka
morska sol i mljeveni crni papar
50 g sitno naribanog parmezana (malo više)

Za inačicu sa šunkom i sirom:

6 kriški šunke
60 g naribanog sira (vrsta po želji)

Za inačicu s rajčicom i bosiljkom:

6 cherry rajčica
12 čajnih žlica pesta od bosiljka

Za inačicu s tikvom i kaduljom:

200 g muškatne tikve
malo maslinova ulja
sol, papar
nekoliko listova kadulje

Priprema

Quiche:

1. Zagrijati pećnicu na 160 stupnjeva. Na tostu ukloniti koru.
2. Tost s jedne strane namazati maslacem i oblikovati u 12 malih kalupa (po 125 ml sadržaja) okrećući namazanu stranu prema dolje. Peći dok ne poprimi zlatnu boju. Pažljivo izvaditi iz pećnice.
3. Umutiti jaja. Dodati mlijeko, sol, papar i pola parmezana. Smjesu uliti u kalupe od kruha i posuti ostatkom parmezana.
4. Peći 18 – 20 minuta, dok punjenje ne postane čvrsto. Pažljivo izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohladi. Po želji posuti parmezanom ili vlascem.

Za inačicu sa šunkom i sirom:
Šunku sitno nasjeckati i na kraju 2. koraka dodati u kalupe od kruha. Na kraju 3. koraka parmezanom posuti kalupe.

Za inačicu s rajčicom i bosiljkom:
Prepoloviti cherry rajčice. Na kraju 3. koraka na svaki kalup staviti pola rajčice. Nakon pečenja na svaki staviti jednu čajnu žlicu pesta od bosiljka.

Za inačicu s tikvom i kaduljom:
Nasjeckati listove kadulje. Narezati tanke kriške tikve, uvaljati u maslinovo ulje, sol i papar te 15 minuta zapeći na 160 stupnjeva. Na kraju 2. koraka dodati u kalupe od kruha i prije pečenja posuti nasjeckanom kaduljom.

Pileći medaljoni

Sastojci:

Za osnovni recept (24 medaljona):
140 g svježih krušnih mrvica (npr. od integralnog kruha)
½ čajne žlice kineske smjese pet začina
½ čajne žlice paprike u prahu
½ čajne žlice osušenih listova origana
1 prstohvat blagog čilija u prahu (po želji)
morska sol i mljeveni crni papar
140 g grčkog prirodnog jogurta
3 pileća filea po 250 g

Za majonezu s limunom (125 ml):
75 g majoneze
70 g grčkog prirodnog jogurta
1 prstohvat morske soli
crni mljeveni papar
2 čajne žlice limunova soka
naribana limunova kora

Za Chicken Wraps inačicu (12 medaljona/6 porcija):
6 tortilja od pšeničnog brašna (20 cm promjera)
40 g mladog špinata

Za inačicu salate s hrskavom piletinom (12 medaljona/4 porcije):
dvije glavice rimske salate
1 krastavac
1 avokado
250 g cherry rajčica
1 jušna žlica maslinova ulja
2 čajne žlice limunova soka
½ čajne žlice senfa
1 prstohvat soli
crni papar

Priprema

Pileći medaljoni:

1. Pećnicu zagrijati na 180 stupnjeva. Na tepsiju staviti papir za pečenje.
2. Krušne mrvice rasuti po papiru, potom dodati smjesu pet začina, papriku, origano, čili u prahu, sol i papar. Posuti s malo ulja i sve dobro pomiješati. Peći u pećnici šest minuta. Izvaditi tepsiju iz pećnice i ostaviti da se ohladi. Na dodatnu tepsiju također staviti papir za pečenje.
3. Jogurt izliti u zdjelicu. Meso narezati na komadiće veličine oko tri centimetra. Svaki komad umočiti u jogurt, potom uvaljati u smjesu s krušnim mrvicama i staviti na pripremljenu tepsiju.
4. Peći u pećnici osam minuta – dok se meso ne ispeče. Izvaditi tepsiju iz rerne i prije posluživanja ostaviti da se ohladi.
5. Za majonezu s limunom sve sastojke pomiješati, osim limunove kore. Prije posluživanja posuti limunovom korom.

Za Chicken-Wraps inačicu:
Tortilje zamotati u veliki komad kuhinjskog papira i zagrijati u mikrovalnoj pećnici oko 15 sekundi. U sredinu rasporediti mladi špinat. Dvanaest medaljona prepoloviti, po četiri staviti na špinat i posuti majonezom od limuna. Zamotati i jesti.

Za inačicu salate s hrskavom piletinom:
Očistiti salatu i krastavac, nasjeckati i staviti u zdjelu. Avokado prepoloviti, oguliti, nasjeckati i dodati u salatu. Prepoloviti rajčicu i 12 medaljona te dodati u salatu. Ostatak sastojaka dodati, pomiješati i posuti po salati.