Menu

Ja sam sjajna: jačanje samopouzdanja u četiri koraka

Onaj tko prema sebi postupa dobro, jača svoje samopouzdanje.

Home » Život » Savjet » Ja sam sjajna: jačanje samopouzdanja u četiri koraka - 10.2020

Biste li za sebe tvrdili da se smatrate super? Ili se tada sebi činite umišljenim? „Upravo su žene često skromne, ne mogu prihvatiti komplimente i savršene su u tome da umanje svoju vrijednost“, kaže coaching stručnjakinja Dagmar Popp. Pritom si žena svakako može priznati i reći da voli samu sebe.

Svejedno je li offline ili online: Onaj tko jača samopouzdanje i tko se cijeni, može održivo promijeniti svoj život. Okruženje se automatski mijenja. U kom smjeru, to određuje svaka i svaki od nas samih.  Kako to uspijeva? Čarobna formula ne postoji, ali snažna riječ: Odgovornost za sebe. Onome tko zahvaljujući snažnom samopouzdanju preuzima odgovornost za sebe samog, život mu je zabavniji.

Jačanje samopouzdanja u četiri koraka

  1. Korak: Samorefleksija kroz pisanje dnevnika

Svaki početak je težak. Kao prvo pomaže provesti samorefleksiju. Kako to izgleda u Vama? Koja vjerovanja slijedite? Načini razmišljanja i obrasci nastaju većinom već u djetinjstvu. Na primjer „nisam dovoljna“ ili „moram se boriti za ljubav“. Samorefleksija će ući u trag tim unutarnjim, često negativnim porukama.

Kako to funkcionira?

Pokušajte s vođenjem dnevnika, nekom vrstom „vođenja knjige o svom unutarnjem životu“. Za to je potrebna samo neka knjižica u kojoj rukom bilježite negativne situacije. Dovoljna su tri stupca: U kojoj se situaciji nalazim? U nekoj svađi na poslu ili teškoj situaciji u partnerstvu. Koje misli imam pritom? Koje osjećaje to pokreće u meni? Nakon unošenja bilješki, knjižica se ponovno zatvara. Nije potrebno razmišljanje satima. „Kod ove metode radi se samo o tome da se primijeti što jest“, kaže autorica knjige Martina Petraschka, „na taj način se dolazi u trag svojim mislima i osjećajima.“

  1. Korak: Negativnost pretvoriti u optimizam

Ako su prepoznata negativna vjerovanja, ona se mogu aktivno pretvoriti u ljubazan, optimističan, unutarnji glas.

Kako to funkcionira?

Stavite primjerice u kupaonicu lijepu kutiju i blok s listićima za bilješke.  Svaki puta prije pranja zubi zapišite jednu stvar koju volite na sebi i stavite listić u kutijicu. „Tako ćete darivati sami sebe“, kaže Dagmar Popp. Ako je raspoloženje loše, pogled na „ljubavna pisma samom sebi“ ponovno ga podižu. I dnevnik sreće može pomoći.

  1. Korak: Cijeniti male uspjehe u svakodnevici

Ako je fokus na vrijednim, pozitivnim mislima i stvarima, pokreće se pozitivna spirala. To možete vježbati u svakodnevnom životu: Svaku večer osvijestite što ste sve uspjeli, od uspješnog poslovnog sastanka do kolača od marmelade. I uz to: Poduzimajte stvari koje Vam čine dobro kako biste postali vlastiti izvor zadovoljstva.

  1. Korak: Okružiti se ljudima koji čine dobro

Pola posla je već učinjeno ako se vodi briga o svom unutarnjem stanju. A što sa svime onime što izvana djeluje na nas? I time se može dodatno upravljati. I to na način da se okružite ljudima koji su prema Vama dobronamjerni.

Pitajte se: Koga ću nazvati ako neću znati kako dalje? Kome ću se javiti samo zbog osjećaja dužnosti? Koliko ulažem u odnos s tim čovjekom – i što za to dobivam nazad? Je li vrijeme za prekid prijateljstva? „“Ne“ prema nekom drugom je često „da” prema sebi, kaže stručnjakinja Popp. To nema veze s egoizmom nego sa zdravom brigom o samome sebi.

Društveni mediji: 

To je primjenjivo i u digitalnom svijetu: Okružite se kanalima i računima koji Vas iznutra podižu. S čime se dobro osjećam? I koje račune je doduše lijepo pogledati, ali me spuštaju jer se uspoređujem? Onaj tko prati sadržaje koji ostavljaju iza sebe poticajni osjećaj i online će si stvoriti pozitivno okruženje.

O osobi

Mag.a Dagmar Popp je akad. publicistkinja, komunikatorica i etnologinja. Mag.a (FH) Martina Petraschka je akad. obrazovana za razvoj organizacija i ekonomistica te autorica mindset knjige „Nismo li svi pokvareni anđeli?“ (nakladnik MyMorawa). Coaching duo se specijalizirao za online i offline savjetovanje žena. Cilj je da se pronađe put natrag prema samome sebi i poveća vlastita životna sreća. Osim toga coaching stručnjakinje sa svojim društvenom projektom „Žene za žene“ pomažu ženama oboljelima od raka.

Prema gore
OKViše informacija