Menu

Govorite li jezikom beba? Jezik dojenčadi

Neverbalan jezik dojenčadi i kako ga razumjeti.

Home » Obitelj » Govorite li jezikom beba? Jezik dojenčadi - 11.2019

Bebe je zapravo jednostavno razumjeti. Iako ne znaju govoriti, šalju mnoge signale koji su uz malo vježbe lako razumljivi.

I najmanji pokušavaju komunicirati s ljudima koji ih okružuju. Prvo pogledima i plačem, poslije gestama i grimasama. Već u petom mjesecu trudnoće beba čuje glas svoje majke zbog čega ga i nakon poroda lako prepoznaje.

Istovremeno beba reflektira majčino ponašanje, imitira mimiku i pokrete usana. Ona traži kontakt očima i već nakon nekoliko dana sposobna je prepoznati emocije majke, oca, braće i sestara.
Emocije su prvo što beba samostalno pokazuje – plačem, mahanjem rukama ili smješkanjem. Iako još uvijek ne zna objasniti što joj smeta ili što ju veseli, majke intuitivno znaju što se u njihovu djetetu odvija. Ipak, ponekad ni majke ne znaju što napraviti: pelene su suhe, trbuščić sit, previše topla jakna skinuta i bebica je u zagrljaju mame – a beba je i dalje nemirna. „Pa, što je bilooo?“ – pitaju se majke.

Bebe komuniciraju neverbalno

Iako bebe ne znaju govoriti, šalju mnoge signale koji se uz malo vježbe lako raspoznaju. Tako primjerice zijevanje uz spuštena ramena i teške kapke znači: „Pospana sam i želim spavati.“ Ako uz to dođu i nemirni pokreti, plač i crvenilo u obrazima te ručica koja trlja uho, poruka glasi: „Želim u krevet – odmah!“ Ako, s druge strane, beba okreće glavicu i stavlja ručicu u usta, tada nam govori: „Gladna sam!“ A plač koji graniči s vriskom uz glavu koja ide prema natrag i zgrčeno tijelo znači: „Boli me trbuh!“

Ponekad bebe samo žele svoj mir – tada su usredotočene na jedan predmet što znači: „Ne ometaj me, zauzeta sam.“ Ako pak leže sasvim mirno s pogledom usmjerenim u daljinu, opuštenih ruku i prstiju blago zatvorenih, poručuju: „Samo želim opušteno ležati.“ Tada zabavne igre nisu prikladne.

Pet baby riječi

Ako se čini da je beba zabavljena, prati majku pogledom i pravi pokrete nogama, tada su joj potrebni pažnja i bliskost, želi se igrati ili započeti kakav razgovor. Razgovor podrazumijeva činjenicu da samo jedna strana govori što bebi uopće ne smeta. Ipak, beba voli slušati glas svoje majke i pritom uči nove izraze bez obzira na to što ih još uvijek ne zna ponoviti.

Možda će i beba izreći jednu od pet baby riječi koje prema poznatoj američkoj spisateljici i savjetnici za roditelje Priscilli Dunstan rabi svako dijete prije nego što se počne prilagođavati jeziku odraslih. Prema njezinoj teoriji, u prva tri mjeseca – ako pozorno slušamo – možemo čuti pet riječi: „neh“ – riječ za glad koja nastaje pomoću refleksa sisanja, „owh“ – riječ za umor koja nastaje kao rezultat zijevanja, „heh“ – jasan znak da se beba ne osjeća najbolje, odnosno da joj je vruće, hladno ili da su pelene pune, „eair“ – bebin znak za grčeve te „eh“ – najava podrigivanja pri čemu „h“ postupno prelazi u „r“. Ako obratite pozornost na te „riječi“, možete uštedjeti vrijeme na razmišljanje o tome što se događa vašoj bebi.

Govor znakovima

Živce možete poštedjeti i tako što ćete se tijekom razgovora s djecom koja još uvijek dobro ne artikuliraju glasove služiti jezikom bez riječi, takozvanim „jezikom patuljaka.“ Etablirala ga je njemačka pedagoginja za odrasle Vivian König koja je kao mlada majka živjela u Engleskoj i ondje se upoznala s „pjevanjem beba“ – razigranom metodom za jednostavnije sporazumijevanje s malom djecom u fazi prije nego što počnu govoriti, utemeljenoj na gestikulaciji. „Kao svježe pečeni roditelji nalazimo se pred mnogim izazovima. Što mi to moja beba želi reći? Zašto opet plače? Što ‘dada’ znači ovaj put?“, piše König u knjizi „Velika knjiga bebinih znakova: kako komunicirati s bebama prije nego što počnu govoriti“ (izdanje Karin Kestner). Za nju je, kako kaže, bila velika sreća što se njezin sin rodio u Engleskoj u kojoj su tečajevi gestikulacije za mlade obitelji dio ponude tečajeva za roditelje. „Brzo smo se naučili sporazumijevati jednostavnim pokretima ruku. Naša je svakodnevnica time postala znatno jednostavnija. Najvažnije je to da smo Maxa mogli razumjeti mnogo prije nego što je počeo govoriti.“

Zašto plačeš?

Kako razumjeti plač beba

Plač bola: Visok je i dugotrajan. Beba diše grčevito i pravi izražajne pokrete.
Plač gladi: Nastavlja se na zvukove sisanja i tiho cviljenje. Pritom ruke stavljaju u usta.
Plač umora: Poput jadikovanja i očaja. Pritom trljaju oči i uši.
Plač za pažnjom: Srednje je jačine i s prekidima. Dijete time pokazuje da mu je potrebno društvo, želi se maziti i igrati.

Prema gore
OKViše informacija