Menu

Godišnji odmor kod kuće: savjeti za odmor na vlastitom balkonu

Uz naše ideje za opuštene praznike na balkonu ili u vrtu.

Home » Užitak » Godišnji odmor kod kuće: savjeti za odmor na vlastitom balkonu - 07.2020

Doručak: tijekom cijelog dana. Večera: po izboru na terasi, u blagovaonici ili pod vedrim nebom. Vrijeme leta: nema. Cijena sobe: nula kuna. Zvuči li kao dobra ponuda za odmor? Onda krenimo – na nikad bližu destinaciju za odmor! Jer bilo na balkonu ili u vrtu: I godišnji odmor kod kuće uz nekoliko ideja i pozitivan mentalni sklop može postati nezaboravno lijepo iskustvo. Van iz kolotečine!

 

Godišnji odmor kod kuće: Ljeto kao nekada?

Dom kao destinacija iz snova za opušten i povoljan ljetni odmor je doduše skroz aktualno, ali nije nikakvo novo otkriće. Provesti vrijeme s dobrom knjigom u sjeni vlastite voćke, prelistavati fotoalbume i završiti večer uz opuštene razgovore – to podsjeća na vremena prije Instagrama i WhatsAppa. Ljeto kao nekada možemo doživjeti i u sadašnjosti, točnije rečeno: sad i ovdje. A za to nije ni nužno potreban vrt. Puno važniji preduvjet je spremnost primiriti vlastiti duh. Psihologinja i coach Christine Hoffmann donosi nam savjete kako da u tome budemo uspješni.

4  savjeta stručnjaka za opuštajuće trenutke kod godišnjeg odmora kod kuće

  1. Svjesno usmjeriti pažnju na trenutak

Na moru ili u brdima možete se odmoriti na način da se udaljite od uobičajene svakodnevice i svoju pažnju snažnije usmjerite na aktualni trenutak, govori Christine Hoffmann. To pažljivo stanje možemo postići i kod kuće, tako što ćemo se izbaviti iz svoje svakodnevne rutine i početi svjesno uživati u trenutku.

  1. Isprobajte i proslavite nove stvari

„U poznatom okruženju potrebna je svjesna snaga volje kako bismo se usmjerili na sada i ovdje“, govori stručnjakinja Hoffmann. Put do toga najjednostavnije ćemo pronaći ako isprobamo nove stvari. To se dobro može izvesti i kod godišnjeg odmora kod kuće jer bliža okolica najčešće već nudi brojne mogućnosti za otkrivanje novih stvari. Primjerice, neka zabavna igra za cijelu obitelj ili odmoriti dušu na terasi u tek postavljenoj visećoj mreži.

  1. Živjeti prema unutarnjem satu – i ne gledati na sat

Onaj tko odloži svoj ručni sat, isključi mobilni telefon i tko dan planira prema sunčanju i vlastitom osjećaju gladi, stvara si vrijeme intenzivnog odmora. Tako ostane vremena za spontane aktivnosti, primjerice za šetnju po toploj ljetnoj kiši. Takvi nesvagdašnji trenuci bude naša osjetila. Jer prema psihologinji Hoffmann sve „prve trenutke“ doživljavamo posebno pažljivo i intenzivno.

  1. Uživanje u planiranim aktivnostima i vremenu za spontane trenutke

Neisplanirano vrijeme ima posebno opuštajući osjećaj. Dugo spavati, doručkovati oko podneva, odmoriti dušu – to za mnoge zvuči kao godišnji odmor. Ali prema Hoffmann bi idealna bila kombinacija planiranih, posebnih aktivnosti i neisplaniranog vremena koje se može spontano oblikovati: „Već prije početka godišnjeg odmora prikupite ideje za posebne aktivnosti. Što ste u prošlosti radili, a što bi Vas ponovno moglo uveseliti? Što ste oduvijek htjeli isprobati?“

 „To sam oduvijek htjela raditi“: 5 ideja za godišnji odmor kod kuće

  1. Istražite svoj grad ili neki u Vašoj blizini, a u kojemu do sada još niste bili.
  2. Otkrijte staze za šetanje po kojima nikada niste kročili, na primjer staza za traženje bilja u obližnjem području za opuštanje.
  3. Naučite novi jezik s online partnerom u tandemu.
  4. Napravite piknik u vrtu ili na velikoj livadi i prenoćite na otvorenom.
  5. Dovedite si svoju destinaciju o kojoj maštate kod kuće, primjerice đirom na Vespi do talijanske slastičarnice i talijanskom večerom uz svijeće.
Prema gore
OKViše informacija