Menu

Priče zgodnih pletenica

Konop pletenica, riblja kost ili nešto treće. Savjeti i trikovi za savršene pletenice.

Home » Ljepota » Pričezgodnih pletenica - 06.2016

Ovo ljeto uplelo se u priču o pletenicama. Svezale su ga, zavrtjele, zaplele – i ne puštaju ga

Pletenica klas

mlada djevojka sa pletenicom

Klasična pletenica. Jedna tehnika, a toliko mogućnosti. Klasici poput „konop-pletenice“ predstavljaju se u ležernijem svjetlu.

Evo kako ćete uspješno isplesti ovaj tip pletenice. Kosu podijelite na dva glavna pramena. S vanjske strane jednog glavnog pramena odvojite još jedan, tanji pramen pa ga prebacite i spojite s drugim glavnim pramenom kose. Važno je imati na umu da će pletenica imati filigranski karakter što pramenovi kojima je pletete, budu tanji. Postupak ponavljajte naizmjenice s jedne i s druge strane. Na kraju kosu svežite gumicom. Potom nježno povucite čvorišta pletenice kako bi djelovala neurednije.
Stupanj težine izvedbe: srednji

Čvor u pletenici

Djevojka sa trendovskompletenicom u čvoru.

Trendovske varijante. Pletenice nisu uvijek zapletene.

Ova varijanta pletenice najbolji dojam ostavlja na ravnoj kosi. Zato je najbolje kosu prvo ispeglati. Pletenicu ćete uspješno isplesti ako napravite precizan razdjeljak po sredini i potom je podijelite na četiri debela pramena. Vanjska dva pramena svežite gumicom, a potom ih obavijte unutarnjim pramenovima koje možete pričvrstiti ukosnicom. Frizuru ćete dodatno pričvrstiti ako na kosu nanesete dobru porciju laka.
Stupanj težine izvedbe: lagan

Konop-pletenica

Ime je dobila zato što podsjeća na konop. Za razliku od kompliciranijih inačica pletenica kod kojih ni nakon nebrojeno puta ne znamo kako funkcioniraju, kod ovog tipa se sve doslovce vrti oko uvrtanja.

2 djevojke sa pletenicama

Jednostavno. Savršeno za ljeto.

No prije no što počnete s vrtnjom kose odijeljene u dva pramena, trebate odlučiti želite li početi od vrha glave ili od repa. Pramene prvo uvrćete zasebno, a potom jedan s drugim. Moguće je uvrtjeti i labaviju varijantu koja pada sa strane kako biste dobili dojam većeg volumena kose.
Stupanj težine izvedbe: lagan

Boksačke pletenice

Nekoć su ih na treninzima nosile boksačice, a ove sezone su napredovale na razinu najpopularnijih frizura.

2 djevojke sa bokser pletenicama

Kompliciranije. Boksačke pletenice su zahtjevnije za izradu, ali su prekrasne.

Kako uspjeti napraviti bokšačke platenice: Boksačke pletenice izdržat će cijeli dan, ovisno o strukturi kose i njezinoj dužini. Ujedno su i lijepa stilska dopuna ženstvenim outfitima. Ako želite ovakav modni dodatak, svakako biste trebali potražiti pomoć stručnjaka u pletenju kose.
Stupanj težine izvedbe: teško

Korak po korak do boksačkih  pletenica…
Prvi korak: kosu prvo razdijelite na dva dijela praveći pravilan razdjeljak po sredini glave, od ruba čela pa sve do vrata. Ako imate gustu kosu, jednu stranu povežite gumicom za kosu.
Drugi korak: stranu na kojoj je ostala raspuštena kosa spletite počevši od ruba čela pri čemu nastojte splesti kosu što je čvršće moguće. U ovom slučaju pletenica se plete u smjeru od dolje prema gore.
Treći korak: sada naizmjence s lijeva na desno pletite pramenove kose pri čemu morate pripaziti na to da pramenovi kose budu tik uz glavu kako bi pletenica mogla prekrivati gornji dio glave.
Četvrti korak: čim je pletenica s jedne strane gotova, bez problema možete splesti i ostatak.
Peti korak: cijeli korak ponovite i s druge strane.

Pletite pletenice poput profesionalca:više

Pouzdane pomoćnike – ukosnice, gumice za kosu, češljiće – potražite u svom dm-u.

Pletenica klas

Korak po korak…
Prvi korak: Kosu podijelite na dva glavna pramena.
Drugi korak. S vanjske strane jednog glavnog pramena odvojite još jedan, tanji pramen pa ga prebacite i spojite s drugim glavnim pramenom kose.
Treći korak. Isti postupak ponovite počevši od suprotnog glavnog pramena i tako nastavite dok se ne oblikuje pletenica klas.
Četvrti korak. Pletenicu pletite do vrha pramena, a potom povežite gumicom za kosu. Potom nježno prstima povucite čvorište pletenice kako bi djelovala neurednije.

Preporuka: još ćete efektniji look postići ako odvojite tanji pramen kose pa ga omotate oko gumice za kosu da je prikrijete.

Pletenica s pet pramenova

Fünffach-Zopf

Korak po korak…
Prvi korak: Kosu podijelite na pet ravnomjernih pramenova.
Drugi korak: Lijevi vanjski pramen prebacite preko susjednog tako da zauzme mjesto pored trećeg pramena.
Treći korak: Sada desni krajnji pramen prebacite preko susjednog tako da zauzme mjesto pored trećeg.
Četvrti korak: Ponavljajte postupak sve dok pletenica ne bude dovoljno duga.

Ovaj oblik pletenja malo se razlikuje od obrnute pletenice.

Eva Mühlbauer

Novinarka s naglašenim osjećajem za lijepo. Ujedno je i strastvena kolekcionarka modnih komada i zaljubljenica u čitanje. Balerina. Prvi proizvod koji je sama kupila, a to je bilo kad je imala 12 godina, bio je proizvod dekorativne kozmetike alverde. Već 20 godina nije izašla iz kuće, a da njezini nokti nisu bili nalakirani.

Prema gore
OKViše informacija