Menu

Formula za jesenske i zimske mirise

Jesenski i zimski mirisi imaju posebnu moć.

Home » Ljepota » Njega » Formula za jesenske i zimske mirise - 11.2019

Nježno poput džempera od kašmira, pucketavo poput vatre u kaminu, toplo poput čaja: jesenski i zimski mirisi imaju posebnu moć.

Dok se ljeti više uobičavaju mirisne note koje su lake i svježe, u hladnom godišnjem dobu javlja se želja za težim i začinjenijim mirisnim kreacijama. U hladnim, tmurnim danima odgovarajuća će aroma doprinijeti ljepšem ugođaju. U nastavku predstavljamo glavne mirisne aktere jeseni i zime.

Drvo i zemlja

Pačuli
U 19. stoljeću indijski pačuli slovio je kao mamac plesačica i glumica, a i danas se smatra snažnim afrodizijakom.

Sandalovina
Strastvena aroma sandalovine predstavnik je ljubavi i privrženosti. Dobiva se iz istoimenoga drveta koje za proizvodnju mirisa mora sazrijevati minimalno 25 godina na otocima na istoku Indije.

Vetiver
Ulje korijena vetivera u mirisnim kreacijama upotrebljava se još od antičkoga doba. Teškoga je i zemljastoga mirisa, slatkasto-opore note i traje posebno dugo.

Smirna
Smola i ulje drveta smirne šire topao, slatkast miris koji se najviše koristi za orijentalne parfeme.

Animalni mirisi

Amber
Slatki amber smatra se poklonom mora. Proizvode ga glavate ulješure i pluta na otvorenom moru. U parfemskoj se industriji koristi najčešće u sintetičkoj inačici.

Koža
Antilop se ubraja u najstarije sirovine koje se koriste za proizvodnju mirisa. Njegov opor miris čini ga glavnim dodatkom muškim parfemima, ali i ženskim daje izražajnu notu.

Med
Zahvaljujući njegujućim sastavnim tvarima med se rado koristi u kozmetici. Njegov topao, zavodljiv miris čini ga omiljenim dodatkom parfemima za hladne dane.

Mošus
Drvenasto-animalna aroma danas se proizvodi umjetnim putem. Ipak, njegov učinak nije manje privlačan.

Začinjene note i plodovi

Vanilija
Nježna aroma orhideje vanilije obećava osjećaj sigurnosti i budi sretna sjećanja (na djetinjstvo). Nije ni čudo da muškarci tu notu vole osjetiti na svojim partnericama.

Naranča
Eterično ulje naranče dobiva se od kore osunčanih plodova naranče. Širi svjež, veseo miris kao da sa sobom nosi svjetlost i toplinu ljeta.

Cimet
Ulju drveta cimeta pripisuje se obilježje afrodizijaka. Njegova je aroma intenzivna, vrela i snažna te je savršen začin za hladne jesenske i zimske dane.

Kumaru
Mahuna južnoameričkoga drveta kumaru upotrebljava se kao dodatak slatkim jelima, a parfemima daje privlačnu gurmansku notu.

Prema gore
OKViše informacija