Menu

Sugaring: šećer na koži

Otklanjanje dlačica šećernom pastom nailazi na sve više ljubitelja.

Home » Ljepota » Njega » Sugaring: šećer na koži - 03.2017

Što kažete na ideju o odstranjivanju dlačica pomoću šećera? To je doista moguće. Sugaring je naziv za metodu koja iz dana u dan ima sve više ljubitelja i iza koje raste sve manje i manje dlačica. Zvuči slatko i u neku ruku bezopasno. No jednako je učinkovito kao i odstranjivanje dlačica voskom, samo što uzrokuje manje boli i najbolje je za primjenu na osjetljivoj koži.

Iza novoga pojma, sugaring, krije se metoda odstranjivanja dlačica kod koje se primjenjuje posebna pasta na bazi šećera. Postupak je vrlo jednostavan, može se izvoditi kod kuće, a jamči učinak glatke kože koji traje tri do šest tjedna pri čemu treba imati na umu da je sasvim bezbolan. Zato ne treba čuditi što sugaring ima puno ženskih, ali i muških fanova. I sve to što nam zvuči tako lijepo i moderno, zapravo ima tisućama godina dugu tradiciju. Navodno je riječ o najstarijoj metodi odstranjivanja dlačica koja se prakticirala još u starom Egiptu oko 1900. godine prije Krista. U arapskim zemljama generacijama se koristila slatka pasta, halava, u tradicionalno-ritualnim postupcima odstranjivanja dlačica. U Europi je ovaj trend tek uzeo maha.

Puno riječi, a jedno značenje. Premda je termina puno, od sugaring, depilacije šećerom i perzijske depilacije pa sve do halave i sukkara, umijeće primjene uvijek je isto. Sve što nam je za ovaj postupak potrebno su: šećerna pasta, limunov sok i malo vode. Prirodnije od ovoga ne može. Šećerna pasta nam omogućuje temeljito odstranjivanje dlačica jer obavija folikul dlačice te je odstranjuje u smjeru rasta dlake pri čemu se paralelno odstranjuje manje stanica kože pa sam postupak ne boli toliko. Istovremeno je pasta osobito podnošljiva za sve tipove kože, što ni ne čudi jer se u njoj nalaze isključivo prirodni sastojci koji izazivaju manje crvenila i prištića na koži. Sugaring se stoga može bez problema nanositi na osjetljivu kožu te na osjetljiva područja pazuha, intimnoga područja ili lica.

Moglo bi vas zanimati

Raskoš boja 

Iskustva su pokazala da je sugaring najbolje primjenjivati pri dužini dlačica između 1,5 i 4 milimetra. Duže dlačice prethodno je potrebno potkratiti, a kod kraćih dlačica bismo trebali pričekati da malo narastu. Kod ove metode moramo isplanirati vrijeme. Postupak odstranjivanja dlačica traje trideset do četrdeset minuta, što uključuje i samo vrijeme pripreme. Šećerne paste dostupne su i u prodaji već zgotovljene.


Nježno
. Šećerna pasta Cleopatra za orijentalno odstranjivanje dlačica jamči dugu glatkoću. Postupak odstranjivanja dlačica nema neželjene nuspojave kao što su urastanje dlačica ili upale jer se dlačice odstranjuju s korijenom. S tratinčicom i aloe verom.

Snažno. Šečerna pasta Cleopatra sa aloe verom uklanja dlačice veličine 2 mm. 99 posto paste napravljeno je od prirodnih sastojaka.

 

Sugaring korak po korak

 1. zuckerpasteČišćenje: kožu prvo morate pripremiti za postupak odstranjivanja dlačica. Najbolje ju je očistiti dezinficirajućim losionom koji kožu čisti i pritom odstranjuje masnoće te tako omogućuje šećernoj pasti bolje prianjanje uza dlačice.
 2. Nanošenje: prstima zahvatite i nanesite pastu u smjeru rasta dlačica.
 3. Povlačenje: za razliku od depilacije voskom, u ovom vam slučaju neće biti potrebne trake. Paste se odstranjuje u smjeru rasta dlačica. Potrebna su dva ponavljanja prije no što se uklone sve dlačice. Ostaci paste mogu se oprati toplom vodom.
 4. Njega: kožu na kraju dobro osušite i njegujte je hidratantnim losionom.

Kako sami možemo napraviti šećernu pastu?

Pastu za tisućama godinama staru, tradicionalnu metodu odstranjivanja dlačica možete na sasvim jednostavan način pripremiti sami kod kuće. Za to će vam biti potrebno:

 • 200 g šećera
 • 10 ml voda
 • 30 ml limunova soka

Priprema

 1. šećer i limunov sok dodajte u lonac i dobro promiješajte.
 2. neprestano miješajući skuhajte masu. Vodu je u masu potrebno dodavati postupno, u vrlo malim količinama.
 3. kada prokuha, pastu je potrebno nastavit kuhati oko 15 minuta. Pritom nemojte zaboraviti miješati pastu!
 4. kada šećer postane potpuno karameliziran, pasta poprima boju meda, a konzistencija joj postaje nalik žvakaćoj gumi.
 5. kako biste provjerili jeste li postigli potrebnu viskoznost, napravite mali test: žlicom dodajte malu količinu šećerne paste u čašu hladne vode. Ako se masa otopi, znak je da je još previše rijetka i da se mora i dalje ukuhavati. Ako se pokaže da je tvrda i krhka, znak je da je postala prečvrsta. U tom slučaju je možete popraviti dodavanjem malo limunova soka.

Druge metode za odstranjivanje dlačica

Epilacija

Kod epilacije dlačice se odstranjuju zajedno s korijenom što je suprotno od depilacije kod koje se odstranjuje samo vidljivi dio dlačice. Epilacija se radi pomoću električnog epilatora, traka s hladnim voskom, vrućeg voska ili šećerne paste. Sve ove metode imaju osobito dugotrajan učinak pri čemu nije isključena mogućnost izbijanja kožnih iritacija.

Vrući i hladni vosak

Vosak se može koristiti u tekućem, vrućem izdanju, u obliku traka s hladnim voskom ili u obliku praktičnog roll-ona.Metoda je jako učinkovita, a kožu čini glatkom i mekanom više tjedana.Veliki nedostatak: može biti bolna, nerijetko uzrokuje crvenilo i prištiće. Vosak je invazivan za osjetljivu kožu pa je nakon njegove uporabe potrebno računati na do dva dana koliko je potrebno da se koža regenerira.

Električni epilatori

Pomoću električnog epilatora dlačice se odstranjuju zajedno s korijenom. Ova metoda odstranjivanja dlačica slovi kao metoda s osobito dugotrajnim učinkom, ali iziskuje puno vremena. Većina ljudi pritom osjeća bolove koji u svakom slučaju mogu biti dozirani.

Prema gore
OKViše informacija