Menu

Što je alternativa dezodoransima s aluminijem?

I dezodoransi koji ne sadrže aluminij, sprečavaju znojenje i neugodne popratne mirise.

Home » Ljepota » Što je alternativa dezodoransima s aluminijem? - 04.2017

Gotovo da ne postoji još jedan  takav sastojak u kozmetičkoj industriji koji bi proteklih godina pobudio toliku pažnju, baš kao što gotovo da ne postoji osoba koja ne zna koliko je taj sastojak štetan. Gotovo da ne postoji osoba koja nije razmišljala o korištenju alternative. Riječ je o aluminiju, a da je taj laki metal sadržan u dezodoransima, odnedavno je obznanjeno široj javnosti. Premda aluminij ima neku funkciju u našem pazuhu, dvojbeno je kakva je ona.

Aluminij klorohidrat, kako se konkretno zove, sve češće dovodi u vezu s rako dojke i Alzheimerovom bolešću jer navodno povećava rizik od obolijevanja. Nedvosmislene znanstvene potvrde još nema, brojne studije donose oprečne zaključke, neke, opet, sasvim konkretne. No sasvim je jasno da su aluminijske soli trenutačno od povećalom.  Bez obzira na to jesu li doista štetne ili ne, proizvod koji ne sadrži aluminij – dobra je alternativa. U konačnici, bolje spriječiti nego liječiti.

Brojni proizvođači, osobito konvencionalne kozmetike, postupaju uzorno u najvećoj mogućoj mjeri. Prepoznali su problem, ili trend, – svatko neka tumači kako mu drago – i zabranili su uporabu aluminij klorohidrata u svojim proizvodima. Gotovo svaki tjedan slažu se novi dezodoransi na policama trgovina na kojima stoji natpis „0 % aluminija“ ili „Bez aluminija“. Izbor doista ispunjava svaku želju.

Kako je aluminij uopće dospio u dezodoranse?

Činjenica je da su dezodoransi, i to u prvom redu antitranspiranti, donedavno bili nezamislivi bez aluminijskih soli, pa u takvoj varijanti čak i nisu bili dostupni na tržištu. Iznimka su proizvodi poznatih proizvođača prirodne kozmetike poput Welede, Lavede ili alverde koji već godinama kombiniraju biljne aktivne tvari radi smanjenja transpiracije i neugodnog mirisa znoja.

No kako djeluju aluminijske soli u dezodoransima? Načelno, postoji razlika između antitranspiranata i dezodoransa. Prvi u značajnoj mjeri napadaju sam korijen problema i upravo tu aluminij odigrava važnu ulogu. Treba imati na umu da aluminijeve soli djeluju na kožu tako da se ona zateže, a bore začepljuju. Rezultat je da se manje znojimo, odnosno bolje rečeno, znoj se ni ne može osloboditi kroz pore.

Dezodoransi, pak, ne sprečavaju znojenje, nego samo neutraliziraju neugodan miris. Važno je da dezodoranse, osobito antitranspirante, nikada ne nanosimo na svježe obrijanu kožu. Oštećena koža – a teško da koža neće biti takva nakon brijanja – upija puno veće količine aluminija, parfema ili konzervansa. Zato se preporučuje kozmetičke proizvode koji sadrže aluminij, nanositi samo na zdravu kožu jer u tom slučaju obrambena funkcija kože jako dobro funkcionira.

Preporuka: ako se želite zaštititi od mokrih pazuha, možete koristiti blazinice za pazuhe(npr. Baleine). Tako ćete zajamčeno izbjeći mrlje od znojenja.

Možemo li dobro mirisati i ako ne koristimo aluminijske sol

Da, možemo, i to jako dobro. U tom kontekstu doista se dogodila promjena u načinu razmišljanja jer smo dobili alternativu koja ni u čemu ne zaostaje tradicionalnim dezodoransima.

Nove formule dezodoransa sadrže visokovrijedne antimikrobne supstance koje reduciraju broj bakterija, uzročnika neugodnog mirisa. To znači da se blokiraju procesi zbog kojih znoj ima neugodan miris. Upotrebljavaju se bazični minerali koji neutraliziraju kiselost znoja i tako zaustavljaju rast broja bakterija koje uzrokuju neugodne mirise.

Moglo bi vas zanimati

Marširanje u smjeru ljeta 

Eterična ulja i biljni ekstrakti isto tako mogu spriječiti enzimsku razgradnju znoja koja uzrokuje stvaranje neugodnog mirisa. Kao konzervans se, na primjer, koristi vitamin C. Prirodni sastojci poput korijandera, nara, kadulje ili eukaliptusa štite od nastajanja neugodnog mirisa. Dezodoransi koji ne sadrže aluminij tako učinkovito pomažu kod znojenja, ali i sprečavaju moguće zdravstvene rizike.

Prema gore
OKViše informacija