Menu

Detoksikacija za tijelo, duh i dušu

Bez opterećenja.

Home » Nadahnuće » Psiha » Detoksikacija za tijelo, duh i dušu - 05.2019

Proljeće je najbolje vrijeme da se riješite stresa. Tijelo će nam za detoksikaciju zahvaliti novom snagom.

Proljeće je stiglo! Sunčeve zrake privlače nas da iziđemo, priroda se budi iz zimskog sna. A mi? Osjećamo se umorno i slabo. Razlozi su tomu proljetnom umoru raznoliki. Jedan od njih hormon je spavanja – melatonin. Navečer se stvara u velikim količinama pa epifiza koja je zadužena za lučenje melatonina upravlja dnevnim i noćnim ritmom. U proljeće se tijelo mora ponovno navikavati na više sunca, a to može potrajati. To znači da često postoje zalihe melatonina iz tamnog godišnjeg doba koje se moraju izravnati, a osim pospanosti mogu izazvati razdražljivost ili bezvoljnost.

Što napraviti? Iako se čini privlačnim – više spavanja nije pravi put. Kako bismo olakšali tijelu u „prebacivanju“ na novo godišnje doba, čarobna će riječ biti aktivnost. Izići prošetati ili trčati pospješit će cirkulaciju i pomoći da tijelo upija više sunčeve svjetlosti i bori se protiv proljetnog umora. Ako pak svjetlost „upadne u oko“, spriječit će se lučenje melatonina.

No vrijeme praznika oslabilo je tijelo, posebice jetru. Previše masti, šećera, brze hrane, alkohola, ali i lijekovi i stres negativno utječu na organ detoksikacije. Sva ta pića, slatkiši, novogodišnja noć praćena karnevalom uz šampanjac i slično nisu bili toliko zabavni za jetru.

Detoksikacija uz ravnotežu

Držati tijelo i duh u ravnoteži zajednička je točka mnogih medicinskih sustava poput tradicionalne tibetanske, kineske i europske medicine ili ajurvedske medicine. Tu jetra obično igra posebnu ulogu. Osnovno načelo tibetanske medicine sastoji se u održavanju ravnoteže triju tjelesnih energija: Lung (vjetar), Tripa (vatra) i Badkan (zemlja i voda odnosno sluz). Ako taj osjetljivi sustav dođe u neravnotežu, čovjek se razboli. „Zimi se nakuplja Badkan što može dovesti do usporavanja probave i debljanja“, kaže liječnik tradicionalne kineske medicine i tibetolog dr. Florian Ploberger. „U proljeće se energije mogu dovesti u ravnotežu tako što se izbjegavaju slatka, slana i masna jela.“

Jetra se smatra sjedištem Tripe koja je zadužena za vatru, odnosno vitalnost. Ako je jetra opterećena, pojavit će se spomenuti simptomi proljetnog umora.
I u ajurvedskoj medicini od presudne je važnosti ravnoteža triju energija – Dosha Vata (zrak), Pitta (vatra) i Kapha (zemlja i voda). Zimi općenito vlada Kapha koja je s jedne strane zadužena za stabilnost, a s druge strane može izazvati tromost i debljanje.

U tradicionalnoj se kineskoj medicini smatra da je jetra, osim što je element Yina i osnovni organ detoksikacije, sjedište emocija, a to znači da je stres zadužen za stagnaciju protoka energije i negativno utječe na jetru.

U tradicionalnoj se europskoj medicini prema „znanosti o sokovima“ teži k ravnoteži triju elemenata – Chole (žuč), Sanguis (krv) i Melanchole (crna žuč). Ti se nazivi i danas koriste, primjerice u pojmovima kolerik i flegmatik. Čak su se i u „staroj“ europskoj medicini tijelo i duh promatrali zajedno.

Proljeće je idealno vrijeme da se riješite takve „flegme“ i da odbacite tjelesna i duševna opterećenja.

Detoksikacija uz tratinčice

I priroda ima velik utjecaj na ravnotežu tjelesnih energija. Uz godišnje doba i tradicionalnu europsku medicinu u ponudi je i biljni tretman. Bilje pruža tijelu mineralne tvari i vitamine. Neko je bilje moguće i samostalno ubrati.

Tratinčica veseli kao vjesnik proljeća, ali mali broj ljudi zna koliko je zapravo zdrava. Sadrži mineralne tvari i vitamine poput kalija, željeza, vitamina A i C kao i gorke tvari i eterična ulja. Čaj od tratinčice čisti krv i jača jetru.

Maslačak jača rad jetre i „prazni“ žuč. Njegovi svježi listovi ukusni su u salati i sličnog su okusa kao rikola. Čaj od listova i korijena (svježeg ili sušenog) maslačka pospješuje probavu. Osim što pročišćava, sadrži i mnoge vitamine, minerale i gorke tvari.

Kopriva, svježa i sušena, može se koristiti za čaj. Pospješuje rad mokraćnih kanala i cirkulaciju. Udio vitamina C i E jača tjelesni imunitet i čini kožu lijepom.

Riješiti se negativnosti

Duh je također moguće pročistiti, najčešće od negativnih osjećaja koji ne samo da opterećuju, već čine osobu koleričnom, flegmatičnom i umornom jer crpe energiju i san. To dalje vodi do prejedanja koje treba liječiti frustraciju ili utješiti. Dr. Florian Ploberger o tome progovara: „Možemo očistiti naš duh kada svjesno boravimo u prirodi, meditiramo ili se molimo, kada smanjimo upotrebu opojnih sredstava poput alkohola, kave i cigareta ili ovisnosti svakodnevnice poput medijske ovisnosti.“

Dr. Gerhard Kögler, direktor Akademije za tradicionalnu europsku medicinu, dopunjava: „Na duhovnoj razini proljeće je vrijeme početka i kreativnosti. Iskoristite energiju tog godišnjeg doba i riješite se blokada. Svjesno birajte okruženje i informacije koji utječu na vaše razmišljanje i kreativnost.“

Kako biste se usredotočili, neophodno je mirno i opušteno stanje uma. Joga je zadužena za opuštanje na duhovnoj i tjelesnoj razini. „Detoks-joga“ naziv je novog trenda. Pritom vježbe, kod kojih se izvija tijelo – posebno trup, pospješuju aktivaciju trbušnih organa i općenito probavu. Duboko disanje također smiruje jer tijekom ubrzane svakodnevnice često dišemo previše plitko.

Tomu se pridaje važnost i kod meditacije. Dubokim disanjem u trbušnom području pozitivno se stimuliraju organi, cirkulacija, probava i imunitet. Duh postaje smireniji i jasniji.

Vrlo važno: Nemojte siliti disanje, već pratite vlastiti ritam kako se lagano usporava. Usmjerite svu pozornost na disanje kako biste postigli stanje da su vam misli prazne.
Vrlo je važno uzeti si vrijeme kako biste se smirili. Tada će vam uspjeti koncentrirati se na ono najvažnije. Oslobađajući se duhovno, ali i tjelesno, od bespotrebnih stvari, stvaramo prostor za novo.

Prema gore
OKViše informacija