Menu

Šarenim make upom protiv malih nepravilnosti

Kako učiniti da sitne nepravilnosti potpuno nestanu?

Home » Ljepota » Make-Up » Šarenim make upom protiv malih nepravilnosti - 12.2017

Ne bi li bilo savršeno kada bismo jednostavno nekako mogli izbrisati prištiće, tamne mrlje na području oko očiju i druge nepravilnosti na koži? Pritom ne mislimo na neki skupi software na kompjutoru u kojem bi to bilo moguće izvesti u virtualnom svijetu, nego mislimo na stvaran život. I, da, to se može, a trik je prilično rafiniran. Postoji posebna tehnika nanošenja make upa – color correcting koja se temelji na principima učenja o bojama.

Ishodišna misao je jednostavna – komplementarne boje nalaze se dijametralno u krugu boja, a kada se kombiniraju, daju akromatsku boju, odnosno međusobno se poništavaju. Tako zelena eliminira crvenu, žuta neutralizira plavu, odnosno jedna boja dopunjuje se drugom. U skladu s tom spoznajom, tehnika nanošenja make upa color-correcting koristi zelenu, žutu, lila i boju breskve kako bi se korigirale nepravilnosti na licu i premda se sve ovo doima malo čudnim, ipak funkcionira. Tehnika color-correcting savršeno neutralizira crvenilo, tamne podočnjake ili upali ten. Crveni prištići nestaju zahvaljujući zelenom korektoru, dok plave žilice ili tamne podočnjake možemo prikriti žutom bojom.

Crtanje prema bojama

Četiri temeljna tona – zelena, žuta, lila i boja breskve dostupna su u najrazličitijim oblicima proizvoda za make up: kao olovke, cijele palete boja ili kao kompaktni puderi koji istovremeno objedinjuju više komplementarnih boja. Kremasti proizvodi imaju jaču snagu prikrivanja i najprikladniji su za korekciju pojedinačnih nepravilnosti. Proizvodi se ciljano nanose na problematična mjesta jer samo tako mogu neutralizirati ono što se mora. Da kojim slučajem zelenu boju nanesemo preko cijelog lica, vjerojatno bi nas, pod sumnjom da smo bolesni, uputili da se vratimo kući. Kada želimo obaviti korekciju preko veće površine, bolje bi bilo da posegnemo za kombiniranim proizvodima.

Dobra podloga

Korektor u boji nanosi se nakon što smo obavili dnevnu njegu lica. Kod ove tehnike najvažnije je dobro sjenčati cijelu površinu jer se šareni tonovi trebaju stopiti s kožom i ni u kojem slučaju ne bi smjeli biti vidljivi kao pojedinačne boje. U skladu s time izbjegavajte stroge linije. Kremaste teksture nanose se kistom ili aplikatorom, a potom se dobro utapkaju spužvicom ili prstima. Treba malo pričekati kako bi učinak bio vidljiv, a potom je potrebno nastaviti te nanijeti uobičajenu podlogu ili make up.

Savjet: ako ste skloni podočnjacima koji se manifestiraju u više boja, onda sami možete pomiješati individualnu boju svog korektora. U tu svrhu možete kombinirati žutu i boju breskve.

 

Komplementarne boje

Boja breskve: breskva/apricot i rosé djeluju poput svježe kure na umornoj koži. Riječ je o nijansama koje mogu učiniti da čak i područje oko očiju zasja posebnim sjajem. Ovi tonovi boje mogu neutralizirati plavkasta i zelenkasta područja, baš kao i jako tamne pigmentacijske mrlje

Lila: ova nijansa može biti od pomoći kod tamnih mrlja na području oko očiju te kod pigmentacijskih mrlja. Najbolje rezultate postiže kada umornoj i blijedo-žutoj koži daje novi sjaj. Kada ste pod stresom ili ste fizički iscrpljeni, lila kao osnovni make up adut može našem tenu donijeti čuda.

Žuta: žuta je u krugu boja suprotstavljena plavoj i ljubičastoj i najprikladnija je za prikrivanje tamnih mrlja oko očiju te upalog tena. I u ovom slučaju morate pripaziti na to da se komplementarne boje moraju doista nanositi samo na tamna mjesta na licu te da ih treba dobro izraditi. Ako vaša koža općenito naginje plavkastim tonovima, onda možete probati podlogu s blagim žutim primjesama koja će lice neutralizirati. Kod jako svijetle kože, preporučljivo je koristiti svijetložuti ton, a ako imate tamniju kožu, onda za podlogu birajte intenzivnije narančaste nijanse.

Zelena: zelena je komplementarna boja crvenoj. Ako se borite s crvenilom, sitnim prištićima ili crvenim žilicama, onda je najbolje da posegnete za zelenim korektorom koji može prikriti crvenilo na pojedinačnim mjestima, ali i većim površinama kao, na primjer, u slučaju kuperoze. Potom razmislite o primeru zelene boje.

 

 

Prema gore
OKViše informacija