Burger od pastrve s umakom guacamole
Superhrana: Kurkuma ne daje samo žutu boju – začin također smanjuje slobodne radikale u tijelu.
Za 4 peciva za burger:
- 2 srednje velika krumpira
- 2 jušne žlice sojinog ili običnog mlijeka te još malo mlijeka za pokapati
mljevenog muškatnog oraščića na vrh noža
- 100 g kiselog vrhnja
- 1 jaje
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- 150 g integralnog brašna + brašno za izradu tijesta
- 7 g sušenog kvasca
- 75 g kukuruznog brašna
- 1/2 čajna žlica praška za pecivo
- 1/2 čajna žlica kurkume
- 2 jušne žlice sezama
Za pripremu umaka guacamole:
- sok jedne limete
- 1 češanj češnjaka
- 2 ljutike
- 2 avkada
- 2 jušne žlice maslinova ulja
- 1 praha čilija na vrh noža
- sol
- papar
Ostali sastojci:
- 1 jabuka
- 1/3 krastavca
- 1/2 crvenog luka
- 100 g dimljene pastrve
- malo svježeg hrena
- nekoliko kapi umaka od zelenog papra (prema želji)
Priprema
1. blago zasoljenu vodu pustiti da proključa. Za to vrijeme oguliti krumpir pa staviti u proključalu vodu i kuhati 20 – 25 minuta.
2. ocijediti krumpir, dodati mlijeko i izraditi dok se smjesa ne pretvori u kremasti pire. Začiniti solju i muškatnim oraščićem. Dodati vrhnje, jaje, ulje i prstohvat soli pa sve pomiješati.
3. 100 g integralnog brašna pomiješati sa sušenim kvascem. Miješajući dodavati preostalih 50 g brašna kao i kukuruzno brašno, prašak za pecivo, malo soli i kurkumu. Miješati smjesu rukama ili kuhinjskim strojem otprilike 5 minuta. Tijesto prekriti pa pustiti da nadolazi na toplom mjestu 30 – 45 minuta.
4. za pripremu umaka oguliti češnjak i ljutiku pa narezati na jako sitne komade. Prepoloviti avokado, odstraniti jezgru, izvaditi srčiku žlicom pa dodati u male zdjele. Avokado dobro izraditi vilicom pa dodati sok limete i maslinova ulja i sve pomiješati dok ne postane kremasta smjesa. Miješajući dodavati čili u prahu, češnjak i ljutiku pa začiniti solju i paprom. Do posluživanja čuvati u hladnjaku.
5. krastavac narezati na tanke šnite, prepoloviti jabuku, odstraniti koštice i isto tako narezati na tanke šnite. Oguliti luk i narezati na tanke kolute te ih dodatno prepoloviti.
6. pećnicu prethodno zagrijati na 180 °C pomoću funkcije prisilnog kruženja zraka (200 °C donje/gornje zagrijavanje). Tijesto nanovo prorezati, podijeliti na 4 dijela i oblikovati peciva ravnomjerna, okrugla oblika. Lim za pečenje obložiti papirom za pečenje te poredati peciva i pustiti još 10 minuta da nadođu. Pokapati s malo mlijeka, posuti sezamom i na srednje jakoj temperaturi peći 30 – 35 minuta dok ne poprimi zlatnosmeđu boju (nakon 20 minuta svako malo pogledavati kako se pecivo ne bi prepeklo). Izvaditi iz pećnice i pustiti da se ohladi.
7. pecivo prerezati, donju polovicu premazati umakom guacamole pa poredati pastrvu, hren, luk, jabuku, krastavac i dodati umak od zelenog papra.