Active Beauty
Burger od pastrve s umakom  guacamole
vrijeme čitanja: min
Za okus ljeta.

Burger od pastrve s umakom guacamole

Superhrana: Kurkuma ne daje samo žutu boju – začin također smanjuje slobodne radikale u tijelu.

Za 4 peciva za burger:

  • 2 srednje velika krumpira
  • 2 jušne žlice sojinog ili običnog mlijeka te još malo mlijeka za pokapati
  • genuss-essen-forelle-ab_2016-10mljevenog muškatnog oraščića na vrh noža
  • 100 g kiselog vrhnja
  • 1 jaje
  • 2 jušne žlice maslinovog ulja
  • 150 g integralnog brašna + brašno za izradu tijesta
  • 7 g sušenog kvasca
  • 75 g kukuruznog brašna
  • 1/2 čajna žlica praška za pecivo
  • 1/2 čajna žlica kurkume
  • 2 jušne žlice sezama

Za pripremu umaka guacamole:

  • sok jedne limete
  • 1 češanj češnjaka
  • 2 ljutike
  • 2 avkada
  • 2 jušne žlice maslinova ulja
  • 1 praha čilija na vrh noža
  • sol
  • papar

Ostali sastojci:

  • 1 jabuka
  • 1/3 krastavca
  • 1/2 crvenog luka
  • 100 g dimljene pastrve
  • malo svježeg hrena
  • nekoliko kapi umaka od zelenog papra (prema želji)

Priprema
1. blago zasoljenu vodu pustiti da proključa. Za to vrijeme oguliti krumpir pa staviti u proključalu vodu i kuhati 20 – 25 minuta.
2. ocijediti krumpir, dodati mlijeko i izraditi dok se smjesa ne pretvori u kremasti pire. Začiniti solju i muškatnim oraščićem. Dodati vrhnje, jaje, ulje i prstohvat soli pa sve pomiješati.
3. 100 g integralnog brašna pomiješati sa sušenim kvascem. Miješajući dodavati preostalih 50 g brašna kao i kukuruzno brašno, prašak za pecivo, malo soli i kurkumu. Miješati smjesu rukama ili kuhinjskim strojem otprilike 5 minuta. Tijesto prekriti pa pustiti da nadolazi na toplom mjestu 30 – 45 minuta.
4. za pripremu umaka oguliti češnjak i ljutiku pa narezati na jako sitne komade. Prepoloviti avokado, odstraniti jezgru, izvaditi srčiku žlicom pa dodati u male zdjele. Avokado dobro izraditi vilicom pa dodati sok limete i maslinova ulja i sve pomiješati dok ne postane kremasta smjesa. Miješajući dodavati čili u prahu, češnjak i ljutiku pa začiniti solju i paprom. Do posluživanja čuvati u hladnjaku.
5. krastavac narezati na tanke šnite, prepoloviti jabuku, odstraniti koštice i isto tako narezati na tanke šnite. Oguliti luk i narezati na tanke kolute te ih dodatno prepoloviti.
6. pećnicu prethodno zagrijati na 180 °C pomoću funkcije prisilnog kruženja zraka (200 °C donje/gornje zagrijavanje). Tijesto nanovo prorezati, podijeliti na 4 dijela i oblikovati peciva ravnomjerna, okrugla oblika. Lim za pečenje obložiti papirom za pečenje te poredati peciva i pustiti još 10 minuta da nadođu. Pokapati s malo mlijeka, posuti sezamom i na srednje jakoj temperaturi peći 30 – 35 minuta dok ne poprimi zlatnosmeđu boju (nakon 20 minuta svako malo pogledavati kako se pecivo ne bi prepeklo). Izvaditi iz pećnice i pustiti da se ohladi.
7. pecivo prerezati, donju polovicu premazati umakom guacamole pa poredati pastrvu, hren, luk, jabuku, krastavac i dodati umak od zelenog papra.

Nažalost, nismo pronašli rezultate za vašu pretragu. Pokušajte s drugim pojmovima za pretraživanje.