Menu

Budite i vi čuvar Zemlje

Alternativa plastici nadohvat je ruci.

Home » Život » Budite i vi čuvar Zemlje - 02.2020

Birajte pažljivo

Alternativa plastici nadohvat je ruci, preostaje tek promjena navika i promišljanje o detaljima koji tvore sliku našeg okoliša i nepovratno ju mijenjaju. Kako bi promjene otišle u pozitivnom smjeru, preuzmite odgovornost već pri sljedećoj kupovini. Sjećate li se vremena kad se u trgovinu i na tržnicu odlazilo s pletenom košarom ili platnenom vrećicom? Bake i mame možda tada nisu razmišljale koliko je dobro za okoliš što se ne koriste plastične vrećice s kojima poslije ne znamo što bismo, ali su jednako efikasno sve kupljeno donijele kući. Plastične vrećice koristimo možda još koji put i potom bacamo, otpad se gomila. U ovom slučaju možemo potvrditi – retro je IN.

 

 

 

Procjene o vremenu korištenja jedne plastične vrećice kreću se od 12 do 25 minuta dok ih se godišnje u optjecaju nađe 500 milijuna. Prevelik broj i prekratko vrijeme za posljedice koje traju stoljećima i doslovno mogu biti kobne za mnoge stanovnike mora.

Zaboravite li u kupovinu ponijeti platnenu vrećicu, na blagajni birajte papirnatu. Danas reciklaža papira troši upola manje energije i otprilike 1200 puta manje vode nego njegova proizvodnja. Još jedan razlog više za prikupljanje starog papira i korištenje proizvoda od papira i recikliranog papira.

Iako plastika čini tek 7 posto otpada prosječnog kućanstva, ona se u prirodi ne razgrađuje već se smanjuje na mikroskopske komponente koje onečišćuju tlo i vodu i utječe na zdravlje svih živih bića na planetu. Koliko će dugo mikroskopske čestice plastike ostati u morima ne zna se točno, no znanstvenici procjenjuju taj period na 450 do 1000 godina. Znanstvena procjena također kaže kako 8 milijuna tona otpada svake godine završi u morima koja čine 71 posto Zemljine površine. Dio tog otpada dolazi s kopna nošen rijekama i vjetrom, a dobar dio njega čini plastika.

dm kao društveno odgovorna tvrtka u okviru svojeg djelovanja neprestano čini pomake usmjerene na očuvanje okoliša. Dobar je primjer muška kozmetička linija Seinz. Čak 97 posto materijala od kojih je napravljena crna ambalaža Seinz gelova za tuširanje i šampona je reciklirano. Ekološka osviještenost u slučaju ove linije proizvoda odlazi puno dalje te se dio zarade ostvarene prodajom njezinih proizvoda donira projektu Plastic Bank.

Projekt Plastic Bank humanitarno je ekološkog karaktera. Riječ je o lancu trgovina gdje najsiromašniji sve potrebno za život plaćaju plastičnim otpadom. U šest godina postojanja preko Plastic Banka zbrinuto je i reciklirano 6,25 milijuna kilograma plastičnog otpada iz oceana što je značajno utjecalo na poboljšanje životnog standarda 4200 obitelji.

Prema gore
OKViše informacija