Active Beauty
Božićno pile sa salatom od kus-kusa

Neka nova priča.

Božićno pile sa salatom od kus-kusa

Piletina je savršena za blagdane. Ovoga puta donosimo recept s piletinom.

Vrijeme pripreme: 1 1/2 sata

Sastojci za 4 porcije:

  • 4 velika ili 8 malih pilećih bataka
  • 2 čajna žlica slatke paprike u prahu
  • 2 jušne žlice maslinova ulja
  • 1 veliki luk
  • 1/2 l Noilly Prata ili nezaslađenog soka od naranče
  • 1/2 l povrtne juhe
  • sol i papar

Za salatu

  • 500 g Hokkaido bundeve
  • 1 veliki crveni luk
  • 1 jušna žlica kokosova ulja
  • 2 jušne žlice javorovog sirupa
  • 200 g kus-kusa
  • 250 ml vruće vode
  • 1/3 čajne žlice soli
  • 1 nar
  • 3 jušne žlice balzamičnog octa
  • 6 jušnih žlica maslinova ulja
  • 4 jušne žlice soka od naranče
  • 1 čajne žlice senfa
  • 180 g rukole
  • sol i papar

Priprema:

  1. oprati pileće batake, prosušiti pa po njima utrljati papriku u prahu, sol i svježe mljeveni papar. Oguliti oba luka pa ih narezati na kolute.
  2. 2 jušne žlice maslinova ulja zagrijati u velikom loncu pa pržiti batake oko 4 minute s jedne strane (kožica mora poprimiti smećkastu boju), a potom dodati luk, okrenuti batake na drugu stranu pa peći 4 minute. Pomiješati Noilly Prat (alternativa sok od naranče) i povrtnu juhu, blago posoliti i popapriti. Na kraju poklopiti i kuhati oko sat vremena na srednjoj temperaturi.
  3. pećnicu prethodno zagrijati na 180 °C. Hokkaido bundevu narezati na tanke trakice pa u zdjelici pomiješati s crvenim lukom, otopljenim rastopljenim uljem, javorovim sirupom i malo soli. Rasporediti po limu presvučenom papirom za pečenje i peći dodatnih 5 minuta s uključenom opcijom gornjeg zagrijavanja i kruženja zraka.
  4. kus-kus dodati u lonac s vrućom slanom vodom pa poklopiti i kuhati 10 minuta.
  5. prepoloviti nar pa žlicom odvojiti koštice i ostaviti ih sa strane.
  6. napraviti salatni umak od balzamičnog octa, 6 jušnih žlica maslinova ulja, 4 jušne žlice soka od naranče, 1 jušnu žlicu javorovog sirupa, senf, sol i svježe mljeveni crni papar.
  7. oprati rukolu, protresti da se okapa i aranžirati po tanjuru. Pomiješati povrće iz pećnice s kus-kusom i salatnim umakom pa preliti preko rukole i ukrasiti bobicama nara. Poslužiti zajedno s piletom.