Menu

Borba protiv čudovišta zvanog karijes: uz igru prati zube

Njega zuba kod djece vrlo je važna, a može postati prava zabava.

Home » Obitelj » Borba protiv čudovišta zvanog karijes: uz igru prati zube - 11.2019

„Mama, mogu li oprati zube?“ Mnogi bi željeli čuti tu rečenicu. Umjesto toga čuju se raznorazni izgovori i negodovanja. Pritom je roditeljsko inzistiranje na pranje i njegovanje zuba opravdano. Karijes se ubraja u najčešća kronična oboljenja kod male djece i djece predškolske dobi. Prvi zubići mogu – ako su izloženi karijesu – „zaraziti“ i druge zube.

Stoga se već kod prvih zubića treba obratiti pozornost na redovito čišćenje zuba. Pristupite tom procesu uz igru. Proizvodi koji su namijenjeni djeci – poput šarenih pješčanih satova za mjerenje trajanja vremena pranja zuba ili četkica s motivima poznatih likova crtića i filmova – stvaraju dobro raspoloženje. Pomoću takozvanih playbrushes tijekom pranja zuba mogu se igrati različite igrice na pametnim telefonima ili tabletima.

Još više zabave uz bajke

Nije ni čudo da su različita istraživanja pokazala kako sve veći broj ispitanika zapravo pristupa upitnicima koji se odnose na proizvode za njegu dječjih zuba. Mnogi ispitanici smatraju da su aplikacije za njegu zuba korisne, a mogu pomoći i priče koje će omogućiti da dvije minute pranja zuba prolete. Na internetu se mogu pronaći mnoge bajke koje su namijenjene upravo vremenu pranja zuba.

Osim trajanja njege, potrebno je i pravilno njegovati i čistiti zube. Stoga stručnjaci preporučuju takozvanu GVU tehniku koja također sadrži razigrane elemente: prvo se njeguje površina kojom se grize (pokreti tamo-ovamo), potom vanjska strana zuba (kružni pokreti) i na kraju unutrašnja strana (cik-cak pokreti od desni prema zubima).
No i dalje najbolja metoda uvjeravanja u čari pranja zuba jesu namjenske dječje paste za zube koje imaju okus jagode i drugih poslastica.

Prema gore
OKViše informacija