Menu

Biljna njega tijela

Ljekovite i njegujuće karakteristike bilja koriste se već stoljećima za njegu tijela.

Home » Ljepota » Biljna njega tijela - 05.2019

Proljetna je šetnja nešto što bismo najradije radili svaki dan. Svjež zrak daje novu energiju, prve zrake sunca tijelu pružaju toplinu i bude duh. Cvrkut ptica pruža dobro raspoloženje, a pupoljci koji su na sve strane odaju osjećaj novog početka. Ipak, priroda nije samo lijepa za oko. Mnoge biljke sadrže vrijedne aktivne tvari koje se u sve većoj mjeri koriste i u kozmetici. Na taj će nas način proljeće pratiti tijekom cijele godine.

Konoplja

Njegujuće ulje konoplje dobiva se iz sjemena industrijske konoplje, dakle ne THC-a, nema omamljujuće djelovanje, već samo pruža mnogo, mnogo njege. Popis sastojaka seže od masnih kiselina, poput omega 3, odnosno 6 masne kiseline, preko vitamina B1, B2 i E pa sve do mineralnih tvari poput kalija, kalcija, magnezija, željeza i cinka. Zahvaljujući esencijalnim masnim kiselinama u sjemenu kanabisa, koža može u potpunosti upiti tvari. Antiseptičko djelovanje koje umanjuje upalne procese ublažava iritacije i umiruje nadraženu kožu. Linolenska kiselina vezuje vodu u stanicama kože pa tako može prekriti male nabore lica.

Kamilica

To je cvjetić koji svatko poznaje, posebno kada je u pitanju bol u trbuhu. Poznata ljekovita biljka pripada porodici glavočika i zastupljena je u srednjoj Europi, zapadnoj i srednjoj Aziji. Kamilica potiče proces liječenja, ublažava upalne procese, stoga se rado koristi u kozmetici. Sadržani bisabolol potiče kožu da upija aktivne tvari. Cvjetić se koristi i kod dermatitisa, ekcema kao i kod masne te nečiste kože. Može regenerirati tkivo i dovodi tijelo u prirodnu ravnotežu. Kamilica smiruje i kožu koja svrbi. Također pospješuje metabolizam kože.

Kopriva

Svi smo se bar jednom susreli s koprivom. Iza njezina žara krije se zaista zanimljiv ‘karakter’. Kopriva u cijelosti djeluje na tijelo, iznutra i izvana. Sadrži vitamine A i C kao i mineralne materije i serotonin. U kozmetici se kopriva koristi za njegu kose. Ona pomaže kod masne kose i tjemena koje je sklono prhuti. Ima visoku moć čišćenja i time jača kosu. Osim toga potiče rast kose i njeguje tjeme.

Matičnjak

I stari su Grci matičnjakom liječili rane poput ugriza pasa. Danas se matičnjak sve češće koristi u prirodnoj kozmetici. Izvor je vitamina C s jakim anti aging učinkom, neutralizira oksidacijski stres poput UV zraka, zagađenja zraka ili dima cigareta te je zadužen za zaštitu stanica. Matičnjak usporava proces starenja jer potiče proizvodnju kolagena i elastina. Hidratizira kožu.

Ružmarin

Ova je biljka posebno poznata u mediteranskoj kuhinji. Nije ni čudo jer potječe iz Sredozemlja i već dulje vrijeme poboljšava osjećaj blagostanja. Ne samo da pozitivno utječe na tijelo, već utječe i na procese pamćenja. Ružmarin tijelu daje magnezij, kalij, željezo, kalcij, vitamin C i elemente u tragovima te uravnotežuje masnu i nečistu kožu. Osim toga, ružmarin je antioksidativan i pospješuje metabolizam kože, stoga bolja cirkulacija i antibakterijska obilježja poboljšavaju i izgled kože.

Cropped Hand Holding marijuana leaf Against colored background
Beautiful young woman in a field of wild flowers.
Photo Taken In So Paulo, Brazil
Prema gore
OKViše informacija