Menu

Balet održava kondiciju – u bilo kojoj dobi

I kao odrasla osoba još uvijek možete započeti s baletom.

Home » Zdravlje » Balet održava kondiciju – u bilo kojoj dobi - 09.2019

Dugačak je popis horor priča koje čujete o baletu. Ipak, san o bajkovitoj vili koja lebdi u bijelim satenskim cipelama po zraku čvrsto je usidren u glavama mnogih djevojaka – ne rijetko čitav život. Danas sve više i više žena pokušava ostvariti taj san u kasnijim godinama, bez stroge vježbe, mentalnog pritiska ili dijeta.

Jednom balerina, uvijek balerina

U razredima za balet za odrasle možete vidjeti samouvjerene 18 – 80-godišnjake kako izvode plié (čučnjeve), rond de jambe (kruženje nogu) i battement (izbacivanje bedra) s ozbiljnim, ali nikako bolnim izrazom. Raspoloženje u sobi je mirno, ali ne i napeto.

Vježbe zahtijevaju puno pozornosti. Uostalom, one se prikazuju samo jednom i tada ih je potrebno samostalno izvršiti. Usredotočenost na vlastiti pokret u prvom je planu. Uostalom, ima bezbroj detalja koje treba imati na umu, od ispravnog položaja stopala do položaja laktova do nagiba glave. Čak i profesionalne balerine rade na osnovama cijeli život kako bi ih usavršavale. „Balet nikad ne postaje lak,“ jednom je rekla Agnes de Mille, poznata plesačica i koreografkinja. „Jedino postaje moguće.“

Potraga za potpunim savršenstvom, zajedno s čistom nemogućnošću da ih ikada dosegne, nije jedini razlog zašto ovaj trening tako dugo ostaje uzbudljiv. Satovi su – ovisno o učitelju baleta – različito osmišljeni. Početnike se često potiče da vježbaju jačanje i istezanje na podu, dok napredni učenici često zagrijavanje rade sami. Hodnici ispred studija stoga su prepuni plesača, koji svoje mišiće dovode do radne temperature.

 

Sve započinje na šipki

Nakon što ste ju dosegli, prvo se ide á la barre. Na šipki se treniraju tehnika i ravnoteža. Dok se osnovni elementi ponavljaju, njihova je varijacija prepuštena nastavnicima. Ponekad se vježbaju kombinacije, koje se zatim primjenjuju „au milieu“ – tj. u sredini sobe – za malu koreografiju. Čak se i skokovi i okreti treniraju unaprijed.

Barem ovdje brzo postaje jasno zašto je balet toliko usko povezan s disciplinom i preciznošću. Pokreti su često brzi, noge lete gore, a sobu dijelite s drugima. Ponavljanje bi trebalo spriječiti ozljede. Važan aspekt ovdje je jačanje onih mišića koji su važni za ravnotežu i siguran doskok. Jacqui Green Haas, dugogodišnja atletska trenerica baleta Cincinnati i predsjedateljica seminara Dance Medicine Academic piše u svojoj knjizi „Anatomija plesa“: „Većina ozljeda dogodi se slabijim plesačima s lošom tehnikom.“ Mišićna neravnoteža prema njenom mišljenju također igra ulogu.

Dužnost i odgovornost

„Svaki je plesač odgovoran za svoje zdravlje“, kaže Jacqui Green Haas. „To uključuje slijediti upute učiteljice ili učitelja, učiti ispravno držanje i upotrebljavati prave mišiće za izvođenje određenog pokreta.“ Suprotno tome, učitelji imaju dužnost potaknuti učenike da poboljšaju svoju tehniku, educirati ih o riziku od ozljeda i podučavati ples zdravlju.
Stoga iskusni instruktori strpljivo objašnjavaju osnovne položaje posebno početnicima i neprestano ispravljaju sitnice poput napetosti trbušnih mišića ili vanjske rotacije stopala koja ni u kojem slučaju ne bi trebala biti ekstremnija od one u koljenima. Posebnu pozornost treba posvetiti prianjanje vanjskih rubova stopala na pod kako zglobovi ne bi bili oštećeni. A i zbog podignutih ramena ili šupljeg križa na šipci instruktor će vas često dodirnuti da promijenite položaj. Naravno, ne štapom, već nježno vrhovima prstiju.

Oni koji prihvate tu kritiku bez riječi, jer se u protivnom ometa cijeli razred, i rade na svojoj tehnici, mogu se veseliti poboljšanom držanju i gracioznijim pokretima nakon samo nekoliko mjeseci. Ako izdržite nekoliko godina, bit ćete nagrađeni lijepo oblikovanim tijelom plesača. A inače pravilno trenirani baletni trening donosi mnogo koristi. Posebno trenirani mišići štite ne samo u studiju, već i u svakodnevnom životu prije ozljede – zbog čega je trening za starije još privlačniji.

Osim toga, medicinska istraživanja pokazala su da ples poboljšava kognitivne vještine. A sinkroni pokreti u skupini stvaraju vrlo poseban osjećaj u zajednici. Jedna od najljepših prednosti baletnog plesa je, međutim, nova lakoća koja dolazi s njim: osjećaj lebdenja možda je klišej, ali to je onaj koji je izniknuo iz stvarnosti. Čak i nekoliko kilograma previše na vagi izgleda da nema težinu na kraju baletne lekcije. Osobna pobjeda nad gravitacijom prenosi gotovo nebesku slobodu. Niste više daleko do gracioznih skokova gazele.

Prema gore
OKViše informacija