Menu

Babymoon: posljednji odmor u dvoje

Prije nego što dođe dijete parovi vole iskoristiti vrijeme u dvoje – svoj babymoon.

Home » Nadahnuće » Putovanja i savjeti za putovanja » Babymoon: posljednji odmor u dvoje - 11.2019

Ako pitate mlade roditelje što im najviše nedostaje, najčešći je odgovor: san. Potom slijedi vrijeme u dvoje. Prvi mjeseci po rođenju djeteta umnogome su iscrpni – unatoč tomu što su lijepi. Stoga mnogi parovi prije rođenja djeteta vole napuniti ljubavne baterije. Taj trend naziva se babymoon (mjesec bebe) što je izvedenica nastala prema modelu engleske riječi honeymoon (medeni mjesec).

Mnogi hoteli nude posebne wellness-trenutke za buduće roditelje prije velikoga dana. „Lijepo je kada budući roditelji dobiju priliku još jednom ‘obnoviti’ ljubav prije nego što zakorače putem izazova koje nosi rođenje djeteta“, napominje bečki ginekolog Christian Matthai. Prema njegovom je iskustvu najbolje vrijeme za to između 16. i 36. tjedna trudnoće. „Tim tjednima prethode simptomi poput vrtoglavice i umora zbog čega je wellness-odmor možda prenaporan.“

Poseban program

Ponude za babymoon razlikuju se od hotela do hotela. Najčešće ponude za romantične trenutke u dvoje svode se na masaže u paru, večeru pod svijećama ili ugodne kupke. Neki hoteli svoje ponude ciljano prilagođavaju potrebama trudnica – mogu se posavjetovati s primaljama ili se prepustiti opuštajućim spa-trenutcima. Tretmani su također prilagođeni trudnicama. Posebno se tretiraju područja tijela koja su u trudnoći opterećena, poput leđa, vrata, stopala ili nogu. Trbuh se masira posebnim njegujućim uljima i tretira pilinzima kako se ne bi stvarale trudničke strije. Noge i stopala također će biti zahvalni za masažu. Posebne masaže za lice usmjerene su hormonalnim promjenama žene i pomažu pri opuštanju. Meditacije umiruju i pomažu u povezivanju s nerođenim djetetom.

Opuštanje pomaže

Ono što pomaže parovima ili trudnici vrlo je individualno. Važno je da hoteli budu „svjesni“ različitih potreba – neovisno o tome je li riječ o wellness-tretmanima, o hrani ili o psihičkim strahovima ili nesigurnostima. Pritom je posebno važno da se parovi mogu opustiti. Emocionalni ili tjelesni stres može nepovoljno uticati na nerođeno dijete. Uravnoteženost, mir, sigurnost i ljubav posebno su važni. „Svaki je trenutak opuštanja vrijedan i važan“, uvjeren je Matthai.
U konačnici, zajednički wellness-odmor ne mora biti kratkoročan užitak, već i poticaj da si kod kuće parovi uzmu vrijeme za odmor u dvoje.

Bezbrižno u babymoon

DOBRA PRIPREMA: Prije putovanja razgovarati s ginekologom i potražiti kontakt-osobu za hitne ljekarske slučajeve u mjestu. Osigurati se za vrijeme putovanja.
PAKIRATI SE PROMIŠLJENO: Spakirati putovnicu za mamu i bebu, pomoć za spavanje poput jastuka za trudnice i najdraže proizvode za njegu.
KRATKO VRIJEME PUTOVANJA: Preporučuje se putovanje unutar zemlje. To je sigurnije.
NA ODREDIŠTU: Paziti na prehranu i ne pretjerivati sa sportom.

Prema gore
OKViše informacija