Menu

134 građana besplatno pregledalo madeže na gradskoj plaži Puntižela

Liječnički tim na daljnje pretrage uputio 25 građana.

Home » Zdravlje » 134 građana besplatno pregledalo madeže na gradskoj plaži Puntižela - 07.2019

U nedjelju, 7. srpnja 134 naših sugrađana pristupilo je besplatnim dermatološkim pregledima u sklopu dm-ove inicijative „Moje ljeto – nešto drugačije“. Madeže i promjene na koži pregledavali su dr. Valentina Saint Georges i dr. Domagoj Ćužić iz Hrvatskog dermatovenerološkog društva. Na daljnje pretrage uputili su 25 pregledanih, većinu zbog atipičnih madeža, a pronađena su i dva bazocelularna karcinoma.

„Vrlo je važno pravovremeno započeti sa zaštitom kože od sunčevog zračenja. Danas smo kod nekih građana primijetili simptome dugogodišnjeg izlaganja suncu bez adekvatne zaštite i uputili ih na dodatne pretrage i liječenje. Apeliramo na sve građane da se ne izlažu suncu između 10 i 16 sati te da redovito kontroliraju promjene na koži“, izjavila je dr. Valentina Saint Georges.

Jedan od najboljih načina prevencije prekomjernog izlaganja suncu je edukacija od malih nogu i stjecanje dobrih navika. Shodno tome, dm je na plaži Puntižela, osim dermatoloških pregleda, održao i zabavne radionice na kojima su djeca zajedno sa svojim obiteljima učila kako je, osim kreme sa zaštitnim faktorom, na suncu potrebno nositi šešir ili kapu, oči zaštititi naočalama te izbjegavati sunce kada je ono najintenzivnije.

Stalo nam je do zajednice u kojoj živimo i radimo te uvijek nastojimo potaknuti naše sugrađane da brinu o zdravlju. Redoviti liječnički pregledi kože jako su važni i zato već deset godina organiziramo dermatološke preglede tamo gdje su građani najviše izloženi suncu – na plažama i kupalištima diljem Hrvatske. Drago nam je što je pregledima danas pristupilo 134 Puljanke i Puljana i što smo imali priliku doprinijeti njihovom zdravlju. Do kraja ljeta dm-ova inicijativa besplatnih dermatoloških pregleda obići će još četiri grada kako bismo što veći broj građana potaknuli na pregled i podsjetili ih da primjenjuju pravila zaštite od sunca te bezbrižno uživaju u ljetnim mjesecima“, izjavio je Ivan Horvat iz dm-a.

Inicijativu čiji je cilj prevencija bolesti kože i edukacija građana o važnosti zaštite od sunca dm provodi desetu godinu za redom. Tijekom proteklih devet godina besplatnim pregledima kože i madeža, koje dm organizira u suradnji s Hrvatskim dermatovenerološkim društvom, pristupilo je gotovo 11.500 građana, a oko 10 posto pregledanih upućeno je na daljnje preglede i liječenje.

Popis gradova u kojima će se održati besplatni dermatološki pregledi pogledajte na ovoj poveznici.

Pošle su godine u sklopu ove dm-ove inicijative dermatolozi u ukupno sedam hrvatskih gradova pregledali 1.404 građanke i građana, a 176 su uputili na daljnje preglede i liječenje.

Prema gore
OKViše informacija